Джинджифилът спира гаденето при химиотерапия

PRINT
джинджифил

Джинджифилът може да се окаже ценен помощник за облекчаване на неприятните симптоми при химиотерапия, съобщиха от германското сдружение „Помощ за болните от рак“. Гадене и повръщане са често срещани странични ефекти при лечението на рака с медикаменнти. Сега учени от Хайделберг откриха как точно корени от джинджифил помага срещу тези неприятни симптоми. Активни вещества в него повлияват благоприятно центрове в мозъка, свързани с повръщането.

Нова химиотерапия – висока концентрация директно в тумора

Гаденето се предизвиква от клетъчни отрови, които се съдържат в медикаментите за химиотерапия. Те се отразяват преди всичко на клетките, които като раковите бързо се делят. Такива клетки обаче са и тези на косата. Увредените клетки отделят серотонин, който се свързва с рецептор на повърхността на неврните клетки и активира т.нар. център на повръщането в мозъка. В този случай човекът усеща гадене и позиви за повръщане.

Корените джинджифил съдържат редица полезни съставки, обяснява д-р Беате Нислер от университетската болница в Хайделберг. Те ангажирали рецепторите на нервните клетки, с които се сврързвал серотонинът. Като резултат той не може да се свърже с тях и така усещането за гадене не се появява.

По подобен начин действат антиеметичните медикаменти, които се дават на пациентите на химиотерапия. Те също ангажират определени рецептори на нервните клетки. Съставките на джинджифила са природният аналог на активните съставки в антиеметичните лекарства, обяснява д-р Нислер. Учените се надяват да направят скоро и голямо клинично проучване за влиянието на джинджифила при онкоболни. Комбинацията на екстракт от джинджифил и антиеметични средства ще бъде мощно оръжие срещу предизвиканото от химиотерапията гадене и така лечението ще бъде двойно по-ефективно, допълва специалистката.

Химиотерапията е важен елемент от комплексното лечение на рака. В повечето случаи лекарствата се вливат. Цитостатиците имат редица странични ефекти, например промяна ва кръвната картина, окапване на косата, гадене и повръщане. Понякога организмът на пациентите отслабва дотам, че се налага да прекратят терапията.

Гроздовите семки увеличават ефекта от химиотерапията

СНИМКА: АРХИВ

[Общо: 7    Средно: 1.9/5]
Джинджифилът спира гаденето при химиотерапия беше последно модифицирана от: април 19th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *