четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниНово изследване на слюнка поставя бързо диагнозата астма

Ново изследване на слюнка поставя бързо диагнозата астма

Ново изследване на слюнка помага да се постави диагнозата астма бързо и безболезнено. Поради това методът е подходящ за пациенти от всички възрасти. Обикновено диагнозата се прави въз основа на анализа на дишането, но тези тестове не са много точни и може да не отразяват някои скрити промени, свързани с астмата. Другите тестове на кръв, урина не са подходящи за деца, въпреки че са точни. Затова новият тест се приветства като удобен компромис.

Учените стигнали до откритието си, след като анализирали проби слюнка от пациенти с астма и от здрави хора. Направили това с метода течна хроматография, който им позволил да идентифицират метаболитни биомаркери на хроничното белодробно заболяване. Според концентрацията на биомаркера може не само да се диагностицира, но и да се прецени дали лечението помага и дали болестта прогресира.

Астмата се свързва с някакво генетично предразположение, но и фактори, които могат да намалят риска. Например ако в семейството има куче, това намалява риска от развитие на астма при децата с 15%. Контактът с домашни животни намалява вероятността от заболяването с 52%. Също така е известно, че манията по дезинфекциране на площите у дома благоприятстват заболявания като алергии и астма.

Тези изводи са от проучване на Университета в Упсала. Експертите анализирали данните от над 1 млн. деца, родени между 2001 и 2010 г. в Швеция. Всички собственици на кучета и селскостопански животни в страната са регистрирани. Така учените установили, че контактът с кучета и селскостопански животни през първата година от живота значително намалява риска от развитие на астма.

Източник: ScienceDaily

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -