петък, 2 декември, 2022
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаБезплатни прегледи и санаториум за преболедували COVID-19

Безплатни прегледи и санаториум за преболедували COVID-19

От 8 февруари 2021 г. УМБАЛ „Александровска“ стартира програма „ПостКовид“, насочена към пациенти, преболедували коронавирусната инфекция, стана ясно днес на пресконференция в лечебното заведение с участието на здравния министър – проф. Костадин Ангелов, проф. Борис Богов, изп. директор на УМБАЛ „Александровска“, и Плумелина Мичева, изпълнителен директор на Национален комплекс „Специализирани болници за рехабилитация“.

„Предвижда се в рамките на програмата пациентите да получат безплатни прегледи, а при нужда и по-задълбочени изследвания, както и възможност за престой в болница – при необходимост от това, обясни проф. Богов. Всички, преболедували инфекцията и лекувани в която и да е болница, без значение дали инфекцията е преминала без симптоми, ще могат да се възползват от програмата, която е безплатна и включва прегледи и консултации при различни специалисти на лечебното заведение, след предварително записан час.

Евтин домашен разтвор предпазва от коронавирус

Програмата ще се осъществява съвместно с Национален комплекс „Специализирани болници за рехабилитация“. „Желаещите да се възползват от възможността да посетят санаториум след консултация или лечение в болница, трябва да бъдат насочени от личен лекар с направление и етапна епикриза или чрез епикриза от болница“, уточни директорът на „Александровска“.

Пациентите ще могат да се възползват от 13 лечебни заведения за рехабилитация: Баните Смолян, Банкя, Баня Карлово, Велинград, Вършец, Кюстендил, Момин проход, Наречен, Овча купел, Павел баня, Сандански, Хисаря, Поморие. По думите на проф. Богов 30 на сто от преболедувалите се нуждаят от престой в болница за лечение на допълнително възникнали усложнения, вследствие от Ковид инфекцията.

Обратими ли са уврежданията на белия дроб от коронавируса?

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов обясни, че Програмата е създадена, за да подпомогне точно тези преболедували пациенти, които чувстват дискомфорт след инфекцията, включително когато това е в полза на пациентите – в санаториуми за пълна рехабилитация.

В рамките на престоя си там – чрез възможностите на телемедицината – пациентите в санаториумите могат да бъдат проследявани онлайн от специалистите на Александровска болница. До края на месеца предстои да се уточни начинът на финансиране на частта от програмата за престой в санаториум, като е възможно за целта да бъде създадена специална клинична пътека, а другият вариант е да се осигури финансиране чрез специална Национална програма за ковид рехабилитация. Стойността на един леглоден е 85 лв., като е предвидено курсът на лечение да бъде 10 дни.

Защо коронавирусът застрашава сърцето?

От 8.02.2021г. специалисти от „Александровска“ по пулмология, кардиология, нефрология, неврология, имунология и психиатрия ще преглеждат и консултират всеки пациент, записал час за безплатна консултация на тел. 02/9230467.

Могат ли цинк, витамин С и ресвератрол да пазят от коронавирус?

Прегледите ще се осъществяват от 8.30 до 16.30 всеки делничен ден в Диагностичен кабинет на територията на Втори хирургичен блок. При необходимост и при наличие на индикации за това, на пациентите ще бъдат извършени по-задълбочени изследвания и ще бъде назначена подходяща терапия за лечение на дълготрайните и широкоспектърни постКовид състояния.

От началото на март 2020 г. Александровска болница бе определена със заповед на Министъра на здравеопазването за болница от първа линия за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция. За периода март – декември 2020г. през лечебното заведение са преминали 3850 човека с Covid-19, хоспитализираните са 863, среднодневен престой – 20 дни, диагностика и консултации при домашно лечение са извършени при повече от 5000 пациента.

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -