петък, 2 декември, 2022
- Реклама -
НачалоПрофилактикаЕвтин домашен разтвор предпазва от коронавирус

Евтин домашен разтвор предпазва от коронавирус

Евтин домашен разтвор, който може да се използва като защита от новия коронавирус, препоръчва кардиологът д-р Светлозар Сардовски. По думите му повечето хора, на които той го е препоръчал, не са се заразили. Разтворът е по негова лична идея, но впоследствие открил, че подобна смес е препоръчана преди години от японските здравни власти по времето на SARS.

Разбира се, д-р Сардовски подчертава колко е важно и носенето на маски като предпазна мярка, докато чакаме по-масовите доставки на ваксини.

Макар и не на 100%, чистата и качествена маска предпазва от механичното навлизане на вируса в носоглътката, а пази и останалите.

Три рецепти за дезинфектант в домашни условия

Рецепта за предпазен разтвор с йодповидон

Ето как се приготвя самият разтвор. Необходим ви е 10% разтвор на йодповидон (йодасепт или йодсептадон или браунол в аптеките). 30 капки  (1,5 мл) се слагат в 100 мл чиста (може минерална) вода. Получава се концентрация около 0,15 %. Разтворът е готов за използване. Слагате го в шишенце от спрей за нос – от използван препарат или закупен празен флакон. Важното е да е от тъмно стъкло, тъй като разтворът се повлиява негативно от светлината.

Съветът на д-р Сардовски е да носите спрея винаги с вас, когато сте навън. Според него той е доказано безопасен дори при продължителна употреба. Повишено внимание при първото впръскване се налага, ако подозирате, че имате алергия към йодасепт, макар това да се случва изключително рядко. 

Памучни дрехи и маски пазят най-добре от COVID-19

Впръскването на спрея в носа може да неутрализира попаднали там вирусни частици от COVID-19. Хубавото е, че убива и респираторните вируси (грип, парагрип, риновируси и т.н.), така че предпазва и от други инфекции. 

Повечето вируси попадат в организма през носоглътката. Те се захващат и навлизат в организма главно през лигавицата на назофаринкса (задната част на носа и горната част на гърлото). 

Как да се пазим от вирусите през зимата

Вирусът навлиза в клетките на носа след 30 минути

Трябва да имате предвид, че нормалният секрет от носа отмива разтвора след около 1-2 часа. Това означава, че ако продължително време сте в рискова среда – например работите с много хора или сте в градския транспорт, трябва да пръскате от разтвора в носа през 2-3 часа. Особено важно е да приложите тази защита или преди контакт, или веднага след  контакт с други хора, които са съмнителни за вирусоносители. 

След като полепне по носната лигавица, на вируса му трябват средно 30 минути, за да навлезе навътре в клетките на носа. Ако това се случи, заразата се развива и разтворът вече няма да ви предпази. Честото впръскване преди или след контакти с хора намалява тази вероятност или поне намалява вирусите, които ще ви заразят. Това е от ключово значение за тежестта на протичане на болестта. Заразените с малко на брой коронавируси развиват по-леки симптоми.

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -