вторник, 16 април, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниСледобедният сън е важен за здравето на мозъка

Следобедният сън е важен за здравето на мозъка

Следобедната дрямка е много важна за възрастните хора, защото понижава възпалението и подобрява умствените способности. До този извод стигнаха учени от Шанхайски център за психическо здраве и Шанхайски университет Цзяотун. Не е чудно, че повечето хора над 65 г. имат навика да почиват следобед. Така те интуитивно се опитват да запазят когнитивния си капацитет. Намаляването му е един от признаците на деменция, от която страда всеки десети човек над 65 г. 

В своето проучване учените установили, че сънят през деня подобрява показателите за ориентиране, говорните умения и работната памет. 

Дневната дрямка нормализира кръвното

Анализът е направен въз основа на наблюдението на 2214 здрави доброволци над 60 г. без когнитивни разстройства. 1534 от тях редовно поспивали следобед, а 680 – не правели такава почивка. Средната продължителност на нощния сън в двете групи бил около 6,5 часа, а дневният – от 5 минути до 2 часа. Отбелязвали още дали хората спят 1-2 пъти седмично или всеки ден. След това доброволците минавали през тест и оценка на когнитивните способности.

Всички участници били подложени на серия физически прегледи и когнитивни тестове, включително MMSE тест за деменция. Скрининговите тестове за деменция включват 30 точки, по които учените оценяват няколко аспекта на когнитивните способности и висшата нервна функция, включително визуално-пространствени умения, работна памет, обхват на вниманието, способност за решаване на проблеми, осъзнаване на местоположението и плавност.

Деменция – видове и възможно лечение

Доказано било, че умствените способности са по-високи при хората, които редовно спят през деня. Учените предполагат, че сънят помага за регулиране на имунния отговор на организма, а оттам намалява и нивата на общото възпаление в организма. Хората с по-високи нива на възпаление като цяло спят по-често, е един от изводите в проучването.

Учените обаче предупреждават, че следобедният сън често се свързва със заседнал начин на живот и нарушена циркулация на лептин и грелин – два пептидни хормона, които регулират енергийния метаболизъм. Това от своя страна води до увеличаване на апетита и приема на калории, допринасяйки за развитието на затлъстяване и метаболитни заболявания с намален разход на енергия.

Източник: РИА Новости

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -