вторник, 16 юли, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниОперация с робот спаси бъбреците на двама пациенти

Операция с робот спаси бъбреците на двама пациенти

Бъбреците на двама пациенти, които имали злокачествен тумор в този орган, бяха спасени с помощта на иновативна операция. Тя е извършена с новоинсталирания хирургичен робот Да Винчи от последно поколение, който замени съществуващата система от предходна генерация, съобщават от болница Токуда.

Пациентите са мъж на 34 г. и жена на 78 г. Интервенцията е извършена от екипа на доц. Калоян Давидов, началник на отделението по Урология. Прецизната органосъхраняваща хирургия позволи и двата оперирани бъбрека да бъдат запазени, а туморите – успешно отстранени. Двамата пациенти са медицински лица, които се довериха на опита и възможностите на екипа в Болница Токуда. Към момента възстановителния период при тях протича нормално и без проблеми.  

С робота „Да Винчи“ оперират щадящо тумор на бъбрека

Новият хирургичен робот отваря вратите за още по-минимално инвазивни и прецизни операции, които позволяват подобни интервенции да се извършват дори при по-големи тумори, при които практиката в предишни години налага пълно отстраняване на бъбрека. При младия мъж злокачественото образувание е с големина 9 см, а локацията добавя допълнително предизвикателство при хирургичното изпълнение. Въпреки това операцията е извършена отлично и завършва по план с частична нефректомия и запазване функционалната цялост на бъбрека. Освен по-бързото възстановяване, запазването на органа намалява рисковете за бъбречната функция в бъдеще – от значение за цялостното качество на живот на пациентите. 

Спасиха жена с 3 кг тумор на бъбрека

Технологичните предимства на новата платформа добавят ергономичност за хирурга, бързина на действията и подобрен достъп до оперативното поле с помощта на усъвършенствани инструменти с увеличен обсег на работа и подобрена визуализация. Хирурзите имат повече възможности за минимално инвазивни действия, което намалява още повече хирургичната травма, а в случаи като тези – дава шансове за запазване на органа и по-пълноценен живот за пациента в дългосрочен план. Екипът на доц. Давидов вече има над 350 извършени роботизирани операции от 2017 г., когато бе дадено началото на този вид хирургия в Болница Токуда. Освен в областта на Урологията, роботизираната хирургия се прилага активно и в Гинекологията, Гръдната хирургия и Коремната хирургия в Болница Токуда. 

С робота „Да Винчи“ оперират дори напреднал рак на простатата

Въпреки, че пандемичната ситуация през изминалата година наложи предимно съсредоточаване върху COVID-19 и по един или друг начин ограничаване в развитието на останалите направления на медицината, включително свиване на разходите, Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда продължава да бъде в полза на всички свои пациенти с технологични подобрения и ефективни съвременни решения за тях. В края на миналата година в лечебното заведение роботът Да Винчи беше подновен със своята най-нова версия – четвърто поколение роботизирана хирургична система Da Vinci Xi. 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -