Лекари: касата да плаща 100% за ваксина срещу HPV

PRINT

Не министерството, което по принцип отговаря за ваксините, а здравната каса да покрива 100% от разходите за ваксината срещу човешкия папиломен вирус (HPV). Около тази идея се обединиха медицински експерти, представители на пациентските организации и институции. Този модел за финансиране на профилактиката на рака на маточната шийка бил най-подходящ за нашата страна. Така всички желаещи ще получат шанс за имунизация, без тя да е включена като задължителна в Националния имунизационен календар. Засега тя е препоръчителна.

Вече 22 държави в Европа прилагат практиката за първична и вторична профилактика, а в Австралия, първа въвела национална имунизационна програма срещу заболяването, отчита спад от 38% в рамките на две години. „България все още е остров в целия Европейски съюз, в който нищо реално не е направено в борбата с този вид рак“ заяви Лили Асенова, председател на Националното сдружение за профилактика на рака на шийката на матката. Това е крайно обезпокоително, защото според изнесените данни от д-р Надя Димитрова, директор на Националния раков регистър заболеваемостта в България ежегодно бележи 2% ръст. Всяка година у нас 1000 жени се разболяват от рак на маточната шийка, а 300 от тях – умират.

„За борба със смъртоносното заболяване са разработени високо ефикасни ваксини и съществува положителен опит в приложението им. Призоваваме всички отговорни институции да подкрепят въвеждането на Национална имунизационна програма чрез реимбурсация на ваксината срещу HPV и Национална скринингова програма“ – призова Пенка Георгиева, председател на Асоциация за репродуктивно здраве, бременност и грижа за децата „Усмихни се“.

„Най-подходящата възраст за ваксиниране на момичетата е между 12 и 13 години, защото целта е да не се допусне заразяването, което се предава по полов път. Ваксината действа ефикасно обаче и до 26-годишна възраст“ – съобщи д-р Клара Балджиева, председател на Националното сдружение на педиатрите специалисти от извън болничната помощ. Доц. Павел Теохаров, национален консултант по вирусология, припомни за постигнатия парламентарен консенсус за ограничаване и контрол на РМШ в България и призова институциите да изпълнят мерките, приети в меморандума от януари 2011 г. „Надявам се, че през 2012 г. ще се направят първите стъпки в борбата с това коварно заболяване, като се даде възможност за пръв път безплатно да се ваксинират 12-13 годишните момичета“.

„Ако годишно в страната се раждат около 70 000 деца и приемем, че половината от тях са момичета, става дума за около 35 000 12-годишни, показват разчетите, представени от председателя на Българската асоциация за закрила на пациентите Пламен Таушанов. „Едва ли всички от тях биха се ваксинирали, тъй като все още липсва достатъчно информация, а и мотивацията на родителите не винаги е една и съща. Приема се, че около 30% от този контингент биха се ваксинирали, т.е. става дума държавата да осигури средства за ваксинация на приблизително 12 000 деца.“

СНИМКА: АОК

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Лекари: касата да плаща 100% за ваксина срещу HPV беше последно модифицирана от: март 30th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *