четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноБолници оперирали болни от рак без да имат право на това

Болници оперирали болни от рак без да имат право на това

Болници, които нямат необходимото оборудване и специалисти, оперират онкоболни, каза доц. Здравка Валерианова, директор на Онкологията в София. По света това ставало само в определени лечебни заведения, които отговарят на високи стандарти. У нас засега нямало единни критерии, на които те да отговарят, за да имат право да приемат болни с рак. За да оперира тумори, клиниката трябва да има патологична лаборатория, където в момента на операцията се прави хибридно изследване.

Хирургът изчаквал отговор от патолога, за да продължи с интервенцията. „Дали се прави това навсякъде? Мисля, че не“, коментира доц. Валерианова. Нарушенията на добрите практики се правели и в болници в големи градове. Причината е, че клиничните пътеки в онкологията са добре платени, а и онкоболните са много, затова интересът е голям, обобщи тя. Звучи авторитетно и мнозина искат да се окичат с твърдението, че могат да лекуват онкоболни, но дали това е така, пита още специалистката. Тя спомена, че има и частни болници, които не са сключили договор със здравната каса, но пак оперират онкоболни. Кой упражнява върху тях контрол, пита доц. Валерианова.

Всеки онкоболен трябва да има освен това индивидуален план на лечение, който се изработва от онкологичен комитет. В него участват различни специалисти – хирурзи, химиотерапевти, специалисти по образна диагностика и т.н. Това също не се спазвало по места. Сега липсвали единни стандарти за диагностика и лечение, върху които да се упражнява строг контрол. Тогава и грешките ще бъдат по-малко и ще знаем защо се стига до тях, пояснява директорът. Утре в София се събират 500 наши специалисти и много гости от чужбина за международен конгрес по онкология. Те ще обменят опит за  най-новите тенденции в диагностиката и лечението на туморите.

„Всеки иска да лекува онкоболен в начален стадий. Те се повлияват по-лесно от терапията, живеят с години. В Онкологията напоследък наблюдаваме все по-тежки и запуснати случаи с метастази, които никой не иска да ги поеме и да ги лекува. Нашите специалисти го правят и дават шанса на тези хора“, коментира доц. Валерианова. Проследяването на пациенти в последни стадии също било тежко. Контролът трябва да се осъществява от министерството, здравната каса и медицинския одит. 

От тази година всяка болница провежда търгове и сключва договори с доставчици за онколекарства. Имало обаче фирми, които участват в търга, но после отказвали да доставят медикаментите или пък количествата били изчерпани. 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -