вторник, 21 май, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаЛекари: касата да плаща 100% за ваксина срещу HPV

Лекари: касата да плаща 100% за ваксина срещу HPV

Не министерството, което по принцип отговаря за ваксините, а здравната каса да покрива 100% от разходите за ваксината срещу човешкия папиломен вирус (HPV). Около тази идея се обединиха медицински експерти, представители на пациентските организации и институции. Този модел за финансиране на профилактиката на рака на маточната шийка бил най-подходящ за нашата страна. Така всички желаещи ще получат шанс за имунизация, без тя да е включена като задължителна в Националния имунизационен календар. Засега тя е препоръчителна.

Вече 22 държави в Европа прилагат практиката за първична и вторична профилактика, а в Австралия, първа въвела национална имунизационна програма срещу заболяването, отчита спад от 38% в рамките на две години. „България все още е остров в целия Европейски съюз, в който нищо реално не е направено в борбата с този вид рак“ заяви Лили Асенова, председател на Националното сдружение за профилактика на рака на шийката на матката. Това е крайно обезпокоително, защото според изнесените данни от д-р Надя Димитрова, директор на Националния раков регистър заболеваемостта в България ежегодно бележи 2% ръст. Всяка година у нас 1000 жени се разболяват от рак на маточната шийка, а 300 от тях – умират.

„За борба със смъртоносното заболяване са разработени високо ефикасни ваксини и съществува положителен опит в приложението им. Призоваваме всички отговорни институции да подкрепят въвеждането на Национална имунизационна програма чрез реимбурсация на ваксината срещу HPV и Национална скринингова програма“ – призова Пенка Георгиева, председател на Асоциация за репродуктивно здраве, бременност и грижа за децата „Усмихни се“.

„Най-подходящата възраст за ваксиниране на момичетата е между 12 и 13 години, защото целта е да не се допусне заразяването, което се предава по полов път. Ваксината действа ефикасно обаче и до 26-годишна възраст“ – съобщи д-р Клара Балджиева, председател на Националното сдружение на педиатрите специалисти от извън болничната помощ. Доц. Павел Теохаров, национален консултант по вирусология, припомни за постигнатия парламентарен консенсус за ограничаване и контрол на РМШ в България и призова институциите да изпълнят мерките, приети в меморандума от януари 2011 г. „Надявам се, че през 2012 г. ще се направят първите стъпки в борбата с това коварно заболяване, като се даде възможност за пръв път безплатно да се ваксинират 12-13 годишните момичета“.

„Ако годишно в страната се раждат около 70 000 деца и приемем, че половината от тях са момичета, става дума за около 35 000 12-годишни, показват разчетите, представени от председателя на Българската асоциация за закрила на пациентите Пламен Таушанов. „Едва ли всички от тях биха се ваксинирали, тъй като все още липсва достатъчно информация, а и мотивацията на родителите не винаги е една и съща. Приема се, че около 30% от този контингент биха се ваксинирали, т.е. става дума държавата да осигури средства за ваксинация на приблизително 12 000 деца.“

СНИМКА: АОК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -