петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоНовини13% от болните с рак на белия дроб никога не са...

13% от болните с рак на белия дроб никога не са пушили

Въпреки че обикновено се възприема за болест при пушачите, близо 13% от случаите на рак на белия дроб са при хора, които никога не са пушили. Този вид тумор е най-разпространеното злокачествено заболяване при мъжете в световен мащаб и едно от най-честите при жените. Според статистиката за България ракът на белия дроб представлява 18% от всички случаи на рак при мъжете и 4% от случаите на рак при жените.

Това го прави най-честия вид рак при мъжете и 8-ми по честота при жените. 77% от случаите на рак на белия дроб са открити в стадий ІІІ и стадий ІV, когато вече има метастази в други органи. Средно за една година в България се регистрират 3282 смъртни случая от рак на белия дроб. Общо всички пациенти с това заболяване са около 11 000 само в нашата страна.

Ракът на белия дроб представлява растеж на променени клетки в белите дробове, които се делят много по-бързо от здравите клетки и групирайки се образуват тумор. Повечето типове рак на белия дроб нарастват бавно и често минава много време преди да се проявят симптомите. Тъй като е обичайно ракът на белия дроб да метастазира доста рано, в повечето случаи той бива диагностициран едва, когато ракови клетки са се появили на други места в организма.

Средната продължителност на живот на пациенти след диагностицирането им с рак на белия дроб е шест месеца. „Поради факта, че ракът на белия дроб е най-често срещаното злокачествено заболяване с почти 100-процентова смъртност, инвестирането в проучвания за нов тип лечение е изключително важно“, казва д-р Методия Чадиковски Генерален мениджър на Рош България. „Нашата цел е ракът на белия дроб да се превърне в хронично заболяване, с което хората да живеят, а не да продължи да бъде болест с неизбежен летален край. Затова всеки месец живот, който успяваме да спечелим за пациентите си с това коварно заболяване, е голяма победа, както за нас, така и за медицината като цяло“, допълва д-р Чадиковски.

Конвенционална терапия за болестта включва хирургично лечение, лъчетерапия, химиотерапия. Неотдавна бе постигнат значителен напредък в лечението на рак на белия дроб, чрез нови класове лекарства, които имат различен механизъм на действие от традиционните такива. Това е персонализирана терапия, при която се атакуват само раковите клетки и не се засягат здравите. Друг метод е блокирането на достъпа на кислород и хранителни вещества до раковите клетки, които се нуждаят от тях, за да се делят и метастазират. По този начин туморът остава без необходимите за растежа му вещества, което го кара да се свие и да спре да расте.

Във връзка с Месеца за борба с рака на белия дроб, Рош България организира научен симпозиум на тема: „Персонализирана терапия при недребноклетъчен рак на белия дроб“. Той ще се проведе в рамките на Националния онкологичен конгрес, който се очаква да бъде посетен от много медицински специалисти в областта на лечението на злокачествените заболявания. Лектори ще бъдат д-р Владимир Канарев, Комплексен онкологичен център – Пловдив, доц. Димитър Калев, УМБАЛ „Света Марина“- Варна и д-р Данаил Дамянов, СБАЛО – София. Те ще говорят по темите съответно: „Оптимизиране на лечението на първа линия терапия при недребноклетъчен рак на белия дроб“, „Роля на тирозин киназните инхибитори при първа линия терапия на недребноклетъчен рак на белия дроб“, „Терапевтични алгоритми при лечението на недребноклетъчен рак на белия дроб“. Симпозиумът ще се проведе на 11 ноември 2011 г. от 18.15 -19.15 часа в резиденция Бояна, зала А.

Поканени са и представителите на медиите.

За рака на белия дроб

Има два основни вида рак на белия дроб – дребноклетъчен и недребноклетъчен рак на белия дроб (НДКРБД), въз основа на това как изглеждат раковите клетки, видяни под микроскоп. НДКРБД съставлява около 80% от всички случаи на рак на белия дроб. Основните симптоми на рака на белия дроб са: кашлица, която не изчезва; задух или хриптене по време на дейности, които преди са извършвани лесно; пресипнал глас; отделяне на кръв при кашляне; загуба на апетит или нежелана загуба на тегло, без видима причина; повтарящи се пристъпи на бронхит; болки в гърдите, гърба и ръцете.

Стандартната процедура за определяне дали недребноклетъчния рак на белите дробове се е разпространил е известна като определяне стадия на заболяването. Стадиите се определят в границите между стадий 0 и стадий ІV:

СТАДИЙ 0 означава, че ракът на белия дроб е открит в клетките, които са разположени по протежение на въздушните пътища. Лечението на този етап би могло да бъде хирургична намеса.

СТАДИЙ I означава, че туморът е малък и не се е разпространил в белите дробове. Той не засяга основните разклонения на бронхите и няма разсейки в лимфните възли или в някой друг отдалечен орган. Възможното лечение включва хирургична намеса, лъчетерапия и/или химиотерапия.

СТАДИЙ II означава, че туморът е засегнал лимфните възли в болния бял дроб, но не и тези извън него. Възможното лечение включва хирургична намеса, лъчетерапия и/или химиотерапия.

СТАДИЙ III означава, че туморът се е разпространил извън белите дробове към лимфните възли в средната част на гръдния кош. Възможните начини за лечение включват хирургична намеса, лъчетерапия и/или химиотерапия.

СТАДИЙ IV означава, че ракът е засегнал други части на тялото като мозъка, черния дроб или костите. Възможните лечения включват лъчетерапия и комбинирането на химиотерапия и/или нови групи лекарства.

За повече информация: http://www.roche-oncology.bg/portal/rak-bg/rak

СНИМКА: ДАК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -