Кампания с безплатни прегледи за кожни проблеми от защитните средства

PRINT
маската предпазва от заразяване с вируси

Механично увреждане на кожата от дългите часове с пристегнати маски и други защитни средства, обостряне на съществуващи дерматити са едни от най-често срещаните оплаквания на медиците, които търсят помощта на дерматолог-алерголог. Затова традиционната ХІІ Национална кампания за диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания, която ще се проведе през м. декември 2020 г., ще бъде насочена към професионалните кожни странични реакции при медиците на първа линия с Ковид-19.

Те са най-засегнатата професонална група, които получават нежелани реакции на кожата в резултат от употребата на лични предпазни средства (ЛПС) по време на Ковид-19 пандемията през 2020. Установено е, че двама от трима медицински специалисти получават реакция на кожата от ЛПС.

Професионалните кожни заболявания по време на пандемията Covid-19 могат да бъдат класифицирани в четири подгрупи:

  • механично увреждане на кожата,
  • увреждане на кожата, свързано с влага,
  • контактни реакции и обостряне на вече съществуващи дерматози.

Клиничният модел е многостранен и най-засегнатите кожни участъци са тези, които са в контакт със защитното оборудване и дезинфектантите. Инициативите в рамките на кампанията включват:

✅ безплатни консултации, профилактични мерки и алергологични тестувания за медицинските специалисти, ангажирани в борбата с Ковид и с кожни промени от носене на маски, ръкавици, костюми и употребата на дезинфектанти

✅ повишаване на информационната осведоменост и съвети за превенция и терапия на кожата на всички пациенти, които се преглеждат през този период в центровете на кампанията по повод екзема на ръцете, вследствие на мерките срещу Ковид инфекцията

✅ повишаване на информационната осведоменост и съвети за превенция и терапия на кожата на всички пациенти, които се преглеждат през този период в центровете на кампанията по повод носене на маска (маскакне, розацея, периорален дерматит, контактен дерматит, себореен дерматит, импетиго) и такива с обостряне на други дерматологични заболявания вследствие на стреса (псориазис, дефлувиум, уртикария, атопичен дерматит).

По традиция, кампанията е част от паневропейска инциатива на Европейската Академия по Дерматология и Венерология и ще обхване 9 дермато-венерологични центъра (списък и телефони по-долу). По време на кампанията медиците ще бъдат консултирани и преглеждани безплатно, като при нужда ще бъдат провеждани и необходимите кожно-алергологични тестувания, отново без заплащане. Желаещите да бъдат тестувани медици трябва да имат предварително записан час в някоя от участващите клиники на следните телефони:

➡️ 02/9230454 и 02/9230495 – Кожна клиника, Александровска болница – София

➡️ 0884/342246 и 070020017 – Дерматологична клиника ЕвроДерма – София

➡️ 02/4034933 – Аджибадем СитиКлиникТокуда Болница София

➡️ 032/607300 – Център по алергология и дерматология в ДКЦ и УМБАЛ „Пълмед“- Пловдив

➡️ 0885660866 и 0888835403 – Дерматологична клиника Медидерма – Пловдив

➡️ 042/698109 – Университетска кожна клиника, Стара Загора

➡️ 064/886696 – Университетска кожна клиника, Плевен

➡️ 0877323232 – Медицински център Кордис, Плевен

➡️ 0888/594144 – АСИМП Русе

Всички пациенти, в изброените клиники и центрове ще получат материали за предпазване на кожата във време на Ковид-пандемия и съвети от специалист-дерматолог.

Националната кампания се организира от Секцията по дерматоалергология към Българското дерматологично дружество (БДД) и е в рамката на кампанията на  ЕPOS (European Initiative for the Prevention of Occupational Skin Diseases) Healthy skin @t work, в която участват 30 европейски страни.

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Кампания с безплатни прегледи за кожни проблеми от защитните средства беше последно модифицирана от: ноември 27th, 2020 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *