Безплатни онлайн прегледи за онкоболни

PRINT
лекарска комисия

Безплатни консултации за пациенти с онкологична диагноза от разстояние чрез приложението за телемедицина Healthyco  организира УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ в София.

На 4 и 5 февруари 2021 г., между 16:00 и 19:00 часа, пациентите ще могат да запазят час за безплатни онлайн видео консултации при д-р Александър Йорданов – хематолог или да подадат заявка за онлайн текст консултация през двата дни при него и д-р Виолета Маринова – онколог, като използват иновативното приложение. С помощта на платформата, те ще могат и да изпратят цялата налична документация, свързана със заболяването си, към Клиниката по хематология и онкология на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. От лечебното звено се ангажират да отговорят в срок от 7 дни на всички постъпили заявки за текст консултации.

Онлайн консултациите са предназначени за пациенти с доказани хематологични или онкологични заболявания, или такива, които са насочени за консултация със специалист в областта на онкологията и хематологията. Записването за видео консултациите ще става до изчерпване на предвидените за целта часове. От лечебното заведение припомнят, че те не могат да заместят физическия преглед и имат само информативен характер.

За онлайн консултация с Д-р Александър Йорданов, хематолог, зам.-началник на Клиниката по хематология и онкология, последвайте линка: https://bit.ly/2MM5Ebi

За да запазите час за видео консултация с хематолога е необходимо да инсталирате мобилното приложение на платформата:

iOShttps://apps.apple.com/us/app/healthyco-видео-консултации/id1489221797

Androidhttps://play.google.com/store/apps/details?id=com.healthyco&hl=bg

За консултация с д-р Виолета Маринова, онколог, последвайте следния линк: https://bit.ly/3j3fcut

В България около 2,5% от населението страда от някакъв вид злокачествено заболяване. Статистиката сочи, че през последните години броят на тези пациенти се е удвоил, дори утроил. Един на всеки пет човека развива някакво онкологично заболяване през живота си, а един на всеки осем мъже и една на всеки единайсет жени, губи живота си заради такова.

Най-често срещан при жените е ракът на гърдата, следван от този на белите дробове, дебелото черво и на матката. Мъжете най-често страдат от рак на белия дроб, на простатата и на дебелото черво.

Вижте няколко малко известни ранни симптоми на рака

Съществува парадокс: броят на дамите, които развиват злокачествени заболявания, е по-голям, отколкото броя на господата. В същото време смъртността сред мъжете се запазва по-висока, отколкото при жените. Обяснението е, че раковите заболявания, характерни при жените, са по-лечими отколкото тези, които преобладават при мъжете.

Лидерска позиция сред хематологичните заболявания заемат анемиите (35%), следвани от лимфомите  и хроничните левкемии. „В нашата клиника отчитаме значително покачване честотата на заболелите от Множествен Миелом, Неходжкинов лимфом и Болест на Ходжкин“, обяснява хематологът д-р Александър Йорданов.

Анемията – видове и симптоми

За разлика от онкологичните заболявания, за които се знае много, хематологичните са по-малко известни. Те могат да засегнат всички компоненти на кръвта – еритроцити, левкоцити и тромбоцити, също така и костния мозък, който ги произвежда. Лимфните органи като далак, сливици  и лимфни възли са обект на тези заболявания.

Могат да бъдат разграничени грубо в категориите – доброкачествени и злокачествени. Сред често срещаните хематологични заболявания са анемиите, нарушенията на кръвосъсирването и злокачествените левкемии и  лимфоми. Те се нареждат на 5то място по честота сред българското население, след рака на белия дроб, простата, млечна жлеза и дебело черво. Навременното им лечение води до по-добра прогноза.

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Безплатни онлайн прегледи за онкоболни беше последно модифицирана от: февруари 2nd, 2021 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *