понеделник, 4 декември, 2023
- Реклама -
НачалоЛюбопитноВижте няколко малко известни ранни симптоми на рака

Вижте няколко малко известни ранни симптоми на рака

Появата на необясними (т.е. непричинени от нараняване) белези, подутини по дланите и сърбеж може да се окажат ранни симптоми на рак, пише агенция РИА Новости, позовавайки се на данни от онколози.

Около 90% от случаите на белези по дланите са свързани с вътрешни злокачествени новообразувания. Това проявление е рядко и по правило се регистрира, преди да бъде диагностициран самият рак.

Ранни симптоми при рака на белия дроб и лечение според стадия

Наличието на белези с черна акантоза показва париларно-пигментарна дистрофия на кожата. При 35% от тези хора се открива рак на стомаха, а при 11% – рак на белия дроб. При промяна на тъканите без пигментация често се открива рак на белия дроб. Понякога тези белези сигнализират за злокачествени новообразувания в областта на главата или в пикочните пътища.

Поради тази причини онколозите настоятелно препоръчват да не се пренебрегват необичайни промени, забелязани по дланите и кожата на ръцете. Винаги в този случай се консултирайте с лекар.

Ракът може да се прояви с неврологични симптоми

Друг необичаен симптом на рак, известен от по-рано, е постоянното изтръпване на устните. То се свързва с рак на устната кухина. Усещането за изтръпване може да е по цялата уста или само по устните. Оплакването възниква, след като раковите клетки увреждат нервите и кръвоносните съдове в тази част на тялото.

Все пак изброените дотук симптоми не бива да се приемат с фатализъм. Много от тях се наблюдават и  при други заболявания. Призивът на специалистите е да не ги подценявате и да потърсите квалифициран съвет, тъй като ранното диагностициране на рака води до по-голяма вероятност той да бъде излекуван.

Източник: РИА Новости

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -