Кога и защо папилома вируси правят рак на гърлото?

PRINT
HPV папилома вируси снимка

Папилома вирусите (HPV) са познати повече като причинители на рака на маточната шийка. Все по-често обаче се откриват пациенти, при които инфекцията с някои от щамовете по всяка вероятност причинява рак в областта на главата, гърлото и шията. Майкъл Дъглас е една от знаменитостите, които публично разказаха своято история, как са се преборили с рак на гърлото, тръгнал от HPV инфекция. Този вид тумори нерядко се срещат при млади хора в активна възраст, отбелязват експертите.

Проф. Иглика Михайлова за връзката между вирусите и рака на гърлото

Папилома вирусите са над 100 различни типа

HPV инфекцията е широко разпрострарена, тези вируси се предават основно по полов път. В устната кухина могат да попаднат чрез орален секс, но и при някои много близки битови контакти. Повечето папилома вируси са безобидни, не причиняват здравословни проблеми. Някои щамове обаче са истинска напаст и могат да причинят рак. Немският вирусолог Харалд Цурхаузен получи Нобеловата награда за това, че доказа връзката между HPV и някои онкологични заболявания. Най-рискови са щамовете с номера HPV-16 и HPV-18, но и още десетина.

Неприятното е, че човек не може да разбере, че има такава инфекция от самото начало. Често тя  протича без каквито и да е симптоми. Имунната система на повечето хора успява да се справи с папилома вирусите, без да се стига до усложнения . Още не е ясно защо някои хора са по-уязвими и развиват рак вследствие на такава инфекция, вероятно генетиката играе роля. Има значение и състоянието на имунната система – колкото по-слаба е тя, толкова по-голям е рискът HPV трайно да се загнездят в лигавицата и ако те са от канцерогенните щамове, да се стигне до мутация на клетките.

Ракът на маточната шийка се развива до 15 г. след упорита инфекция с HPV

5% от всички случаи на рак са свързани с HPV

Това сочат изчисленията на различни научни екипи по света. Канцерогенните щамове могат да причинят не само тумори на маточната шийка, вулвата, влагалището и пениса, но и рак в областта на главата и шията.

Единствената възможна профилактика са ваксините срещу HPV. На пазара има няколко различни вида – срещу 2, 4 и дори 9 щама. Някои от тях са достъпни и у нас, като имунизацията е безплатна за 12-годишните момичета. Няма категорични доказателства, че тези ваксини пазят от рак в областта на главата и шията, свързан с HPV. Очакваме обаче ваксинираните пациенти да получат по-добри резултати от лечението, посочва лъчетерапевтът проф. д-р Иглика Михайлова дм.

Редактор Ина Димитрова

[Общо: 1    Средно: 4/5]
Кога и защо папилома вируси правят рак на гърлото? беше последно модифицирана от: октомври 13th, 2020 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *