неделя, 23 юни, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКога и защо папилома вируси правят рак на гърлото?

Кога и защо папилома вируси правят рак на гърлото?

Папилома вирусите (HPV) са познати повече като причинители на рака на маточната шийка. Все по-често обаче се откриват пациенти, при които инфекцията с някои от щамовете по всяка вероятност причинява рак в областта на главата, гърлото и шията. Майкъл Дъглас е една от знаменитостите, които публично разказаха своято история, как са се преборили с рак на гърлото, тръгнал от HPV инфекция. Този вид тумори нерядко се срещат при млади хора в активна възраст, отбелязват експертите.

Проф. Иглика Михайлова за връзката между вирусите и рака на гърлото

Папилома вирусите са над 100 различни типа

HPV инфекцията е широко разпрострарена, тези вируси се предават основно по полов път. В устната кухина могат да попаднат чрез орален секс, но и при някои много близки битови контакти. Повечето папилома вируси са безобидни, не причиняват здравословни проблеми. Някои щамове обаче са истинска напаст и могат да причинят рак. Немският вирусолог Харалд Цурхаузен получи Нобеловата награда за това, че доказа връзката между HPV и някои онкологични заболявания. Най-рискови са щамовете с номера HPV-16 и HPV-18, но и още десетина.

Неприятното е, че човек не може да разбере, че има такава инфекция от самото начало. Често тя  протича без каквито и да е симптоми. Имунната система на повечето хора успява да се справи с папилома вирусите, без да се стига до усложнения . Още не е ясно защо някои хора са по-уязвими и развиват рак вследствие на такава инфекция, вероятно генетиката играе роля. Има значение и състоянието на имунната система – колкото по-слаба е тя, толкова по-голям е рискът HPV трайно да се загнездят в лигавицата и ако те са от канцерогенните щамове, да се стигне до мутация на клетките.

Ракът на маточната шийка се развива до 15 г. след упорита инфекция с HPV

5% от всички случаи на рак са свързани с HPV

Това сочат изчисленията на различни научни екипи по света. Канцерогенните щамове могат да причинят не само тумори на маточната шийка, вулвата, влагалището и пениса, но и рак в областта на главата и шията.

Единствената възможна профилактика са ваксините срещу HPV. На пазара има няколко различни вида – срещу 2, 4 и дори 9 щама. Някои от тях са достъпни и у нас, като имунизацията е безплатна за 12-годишните момичета. Няма категорични доказателства, че тези ваксини пазят от рак в областта на главата и шията, свързан с HPV. Очакваме обаче ваксинираните пациенти да получат по-добри резултати от лечението, посочва лъчетерапевтът проф. д-р Иглика Михайлова дм.

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -