Безплатни очни прегледи за диабетици в Пловдив

PRINT
д-р Димитриос Власиадис

Две седмици безплатни очни прегледи за диабетици организира отделението по очна хирургия в МБАЛ „Централ Хоспитал“ в Пловдив. „Целта на кампанията, която започва на 12 юни, е да предпазим хората от появата на ретинопатия. Тя е често усложнение в резултат на хроничното повишаване на нивата на кръвна захар, заяви началникът д-р Димитриос Власиадис. – Освен обстоен очен преглед, ще бъде измерена и кръвната захар на пациентите.“

Всички, които искат да се консултират с офталмолог, трябва да си запишат предварително час на тел: 0879/097-074. Това може да стане от днес.

Диабетната ретинопатия е една от водещите причини за загуба на зрението при хора в трудоспособна възраст – между 20 и 65 г. Тя се появява, когато малките кръвоносни съдове на ретината са увредени от необичайно високото ниво на кръвната захар. Ретината преобразува светлината в нервни сигнали и ги изпраща по зрителния нерв към мозъка. При увреждане на ретината, комуникацията с мозъка се влошава. Стига се до прогресивна загуба на зрението и слепота.

Д-р Власиадис посочи, че за жалост на 30% от хората с диабет са засегнати от ретинопатия, а броят на болните у нас вече е над 600 000, като близо половината от тях не знаят, че страдат от това заболяване. Най-коварното е, че то се развива без външни симптоми. Затова най-добрата профилактична мярка е всяка година да се прави преглед от офталмолог. Тази ранна диагностика може да открие поражения, които още са в ранен стадий и все още са обратими.

[Общо: 3    Средно: 3.7/5]
Безплатни очни прегледи за диабетици в Пловдив беше последно модифицирана от: март 30th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *