четвъртък, 30 май, 2024
- Реклама -
НачалоИзследванияРакът често може да се избегне - ето кои са изследванията

Ракът често може да се избегне – ето кои са изследванията

Не са малко видовете рак, които може да бъдат избегнати с правилното профилактично изследване или поне хванати в начален стадий. Тогава те са напълно лечими, заяви проф. Панайот Куртев, онкохирург от Специализираната болница за активно лечение по онкология в София (УСБАЛО). Лекарите там са се нагледали на какви ли не запуснати случаи, когато въпреки напредъка на медицината, на болните не може да се помогне особено.

Колоноскопията хваща полипи на дебелото черво преди да стане рак

Ракът на дебелото черво и на ректума е един от най-разпространените. Може да се избегне в много случаи, ако българите по-често се възползват от правото си на колоноскопия по здравна каса. Тя се препоръчва за всички хора след навършване на 50 г., особено ако в рода има болни с този вид карцином. По принцип процедурата е болезнена, но вече се практикува с пълна упойка в болнични условия. Хората няма от какво да се страхуват, посочи проф. Куртев. Въпреки новите модерни терапии с най-добри шансовете за туморите в първи и втори стадий.

стомаха и черватаПолипите може да бъдат отстранени с колоноскопия

Колоноскопията е ендоскопски метод, при който лекарят може на момента да вземе биопсия при подозрение и установени полипи. Може дори полипите да бъдат отстранени. Биопсията (проба болна тъкан) се изследва и на тази основа се взема решение за най-подходящата терапия.

По време на колоноскопията основното е да се търсят полипи. Именно от тях се развиват ракът на ректума и дебелото черво. От полипа до появата на рака минават около 10 г., казва проф. Куртев. Ако полипът се установи навреме и се махне ендоскопски, почти сигурно е, че пациентът няма да стигне до рак на дебелото черво. Въпреки тази възможност все още при много хора се откриват тумори в напреднал стадий.

При рака на дебелото черво ранните сигнали понякога се подценяват. Отдават ги на някаква храна и отлагат консултацията със специалист. Обикновено първите сигнали са за леки болки в корема, дискомфорт при хранене, пояснява проф. Куртев. Разбира се, не всеки пациент, който изпитва такива симптоми,  непременно има рак, но е добре да се изясни първопричината.

Понякога самите лекари не обръщат внимание на оплакванията на пациентите, споделя онкохиругът. Той призовава лекарите да мислят и за такава възможна диагноза. Хората не бива да изпадат в психоза, ако джипито ги изпрати на допълнителни изследвания. По-добре е да се направят навреме.

Кръвно изследване на PSA сочи рано рака на простатата

Ракът на простатата също може да се установи в много ранен стадий. Изследването за тази цел също се поема от здравната каса и е само със вземане на кръв. Става дума за стойностите на простатно-специфичния антиген (PSA). Невинаги повишените стойности означават непременно рак. Те обаче са достатъчно основание случаят за се проследи и изясни докрай. За да се избегне рака на маточната шийката пък се препоръчва хистологично изследване (цитонамазка) и то от по-ранна възраст.

Парене и болки при преглъщане са ранен симптоми при рак на хранопровода

Напоследък зачестява ракът в гастро-езофагеалната област. Това са тумори предимно в хранопровода и стомаха. При тях има особеност – бързо правят метастази, дори когато основното образувание е малко. Свързано е с факта, че тези органи са много добре кръвоснабдени. Често когато пациентите дойдат при нас с изявени симптоми, вече имат далечни метастази, подчертава проф. Куртев. Затова при този вид рак преживяемостта в общия случай е по-малка.

Затова не подценявайте някои от ранните симптоми при рака на хранопровода. Ако усещате парене, дискомфорт при преглъщане на течни храни, болка при преглъщане, а след това с времето и трудности в преглъщането, по-добре идете веднага на лекар. Може да се окаже фалшива тревога, но е по-добре така, отколкото да отлагате. Съвременната образна диагностика предлага много добри методи за ранно откриване на туморите с ядрено-магнитен резонанс или ПЕТ скенер.

Не яжте и не пийте много горещи или прекалено студени неща

Има някои навици, за които се предполага, че допринасат за рака на хранопровода и стомаха. Разбира се, в основата е генетичното предраположение. Не консумирайте нито много горещи, нито много студени храни и напитки, съветва проф. Куртев. Пушене, алкохол, прекарани възпалителни заболявания и вирусни инфекции също се смята, че влияят. От вирусите като най-рисков той сочи HPV (папилома вируси), който по принцип се свързва на първо място с рака на маточната шийка. Инфекцията с Хеликобактер пилори пък влияе за възникването на рака на стомаха.

Ина Димитрова

Свързани публикации

1 коментар

  1. По този начин употребата на аспирин може да се окаже решаваща за редица хора, които са изложени на риска от развитие на болестта.

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -