Реклама
Начало Профилактика Безплатни очни прегледи за диабетици в Пловдив

Безплатни очни прегледи за диабетици в Пловдив

0
д-р Димитриос Власиадис
Реклама

Две седмици безплатни очни прегледи за диабетици организира отделението по очна хирургия в МБАЛ „Централ Хоспитал“ в Пловдив. „Целта на кампанията, която започва на 12 юни, е да предпазим хората от появата на ретинопатия. Тя е често усложнение в резултат на хроничното повишаване на нивата на кръвна захар, заяви началникът д-р Димитриос Власиадис. – Освен обстоен очен преглед, ще бъде измерена и кръвната захар на пациентите.“

Всички, които искат да се консултират с офталмолог, трябва да си запишат предварително час на тел: 0879/097-074. Това може да стане от днес.

Диабетната ретинопатия е една от водещите причини за загуба на зрението при хора в трудоспособна възраст – между 20 и 65 г. Тя се появява, когато малките кръвоносни съдове на ретината са увредени от необичайно високото ниво на кръвната захар. Ретината преобразува светлината в нервни сигнали и ги изпраща по зрителния нерв към мозъка. При увреждане на ретината, комуникацията с мозъка се влошава. Стига се до прогресивна загуба на зрението и слепота.

Реклама

Д-р Власиадис посочи, че за жалост на 30% от хората с диабет са засегнати от ретинопатия, а броят на болните у нас вече е над 600 000, като близо половината от тях не знаят, че страдат от това заболяване. Най-коварното е, че то се развива без външни симптоми. Затова най-добрата профилактична мярка е всяка година да се прави преглед от офталмолог. Тази ранна диагностика може да открие поражения, които още са в ранен стадий и все още са обратими.

Реклама

Exit mobile version