Защо не чувам ударите, когато си меря кръвното?

PRINT
високо кръвно хипертония

Една от най-честите причини за този проблем може да е неправилното измерване на кръвното (артериалното) налягане. Това се отнася за случаите, когато се използва живачен апарат със слушалка (стетоскоп). Измерването на кръвното налягане трябва да започне, след като пациентът е в спокойно и седнало положение от 3 до 5 минути.

Маншетът се поставя на мишницата над ямката и се опипва артерията в нея. Като се намери най-силната пулсация, там се слага стетоскопът и се слушат ударите. Когато се напомпа маншетът и започне бавно да се отпуска, се слуша първият ясен удар. Това е горната граница на.кръвното налягане. Последният ясен удар в слушалката отразява долната граница. За правилното измерване се налага то да се извърши поне двукратно през 1-2 минути Взема се под внимание средната стойност, отчетена от апарата. По-трудно се измерва кръвното налягане в случаите, когато пациентът има аритмия. Тогава трябва да се направят повече измервания, защото при учестена сърдечна дейност и пулс ударите могат да не се чуват добре и резултатите са различни при всяко измерване. Трудности възникват при възрастни пациенти с променени от атеросклерозата стени на артериите. Тогава могат да бъдат отслабени пулсациите на артерията и да не се чуват добре. Такъв проблем се появява и при диабетици. Понякога причината за слабите удари е стеснение на артерията на ръката. Затова се препоръча измерването на кръвното налягане да става и на двете ръце.

Слаби удари се регистрират и при ниско артериално налягане. При някои сърдечни пороци като аортна стеноза (стеснение на аортната клапа) кръвта, постъпваща в периферните съдове, е по-малко и затова ударите са слаби и се чуват трудно. При дадените примери се изисква непременно изясняване на причините, защото е нарушено кръвоснабдяването на организма, респективно на ръката с кръв.

Затрудненията в измерването на кръвното налягане е редно да споделите с вашия семеен лекар, който може да ви помогне както в изясняване на причините за слабите удари, така и в практическото обучение за правилно измерване на кръвно налягане. Ако се диагностицира заболяване, предизвикващо този проблем, то трябва да се лекува от кардиолог, кардиохирург или съдов хирург, а в някои случаи и от други специалисти.

[Общо: 14    Средно: 3.4/5]
Защо не чувам ударите, когато си меря кръвното? беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *