Промивките на носа – кога и как помагат

PRINT
носа бактерии инфекция запушен нос

Промивките на носа се препоръчват доста често като метод за очистване на лигавицата от дразнители и болестотворни микроби. Предлагат се все повече продукти и системи за тази цел. С промиването на носната кухина обаче не бива да се злоупотребява. Този метод има своите показания и противопоказания, както и възможни усложнения. Основната индикация за промиване на носната кухина е алергичният ринит. Физиологичният разтвор за механичното отстраняване на алергени, които се установяват на носната лигавица, може да предотврати развитието на алергична реакция, както и да намали силата на симптомите.

Това важи най-вече при когато сенна хрема (алергия към цъфтящи растения), алергии към домашен прах и животински пърхот. След контакт с алергена изплакнете носа. Друг показател за изплакване на носа може да бъде ринит – възпаление на носната лигавица. По носната лигавица има множество реснички, естествена преграда, която улавя в „капан“ мръсотия, бактерии, вируси и други нежелани вещества отвън. Ресничките са покрити със защитна слуз, по която остават залепнали вдишаните частимки прах, вируси и бактерии. Сместа от слуз и различни частици попада в гърлото, а оттам и в стомаха, където стомашните сокове я унищожават.

При възпаление в носната кухина плътността на слузта се променя – тя става по-плътна, появява се чувство на задух. Промиването я разреждаи подпомага функционирането на ресничките. В крайна сметка това помага за по-ефективно премахване на бактериите от носните проходи. Този помощен метод не изключва прилагането на лечение при усложнени форми на възпалението. Добре е да знаете, че има и медикаментозен ринит. 

Прекаляването с промивките може да доведе до обратен ефект. Назалният секрет изпълнява полезна функция – помага за защитата на организма от инфекции. Секретът в носната кухина съдържа много важни имунни вещества, които се борят на предна линия срещу инфекциите. Физиологичен разтвор може да премахне дразнителите и микробите, но и да отмие полезния секрет с антибактериално, противогъбично и антивирусно действие.

Ето защо като промиваме носа твърде често или продължително време, ние лишаваме собствените организма си собствените му отбранителни сили. Временното облекчение, което настъпва след изплакване, само  маскира симптомите. Това води до отлагане на лечението му, а закъснението може да доведе до сериозни усложнения. Затова най-добре е първо да се консултирате с лекар, който да постави правилната диагноза и да предпише подходящо лечение. Също така предварително да обмислите има ли някакви противопоказания по отношение на промивките на носа, които никак не са малко.

Д-р Любов Шмельова, оториноларинголог от Клинико-диагностичен център МЕДСИ

[Общо: 10    Средно: 4/5]
Промивките на носа – кога и как помагат беше последно модифицирана от: август 17th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *