вторник, 21 май, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаКак да тълкуваме написаното в листовките на лекарства

Как да тълкуваме написаното в листовките на лекарства

Производителите са длъжни да посочат в листовките всяко странично действие на лекарството, дори то да се случва изключително рядко. Написаното обаче често плаши хората и немалко от тях – около 20% до 40% според различни проучвания, се отказват да приемат предписания им медикамент. Това е погрешна реакция, заявява проф. Мартин Шулц, председател на Комисията по лекарствата на аптекарите в Германия. Той съветва при съмнение да се потърси мнение от лекар и да се осъзнае, че последиците от нелекуване на заболяването са много по-сериозни.

Хората се плашат от езика, на който са написани листовките, защото го тълкуват според представите си от всекидневната употреба на думите. По закон производителите на лекарства са абсолютно задължени да добавят в информацията за продукта всяко странично действие, което е наблюдавано в рамките на клиничните изпитания, дори то да се наблюдава и в контролната група, която взема само пласебо (безвредно хапче, което няма активна съставка).

Проф. Шулц съветва пациентите да четат внимателно главно онази част от листовката, която касае дозировката и приема на лекарството. Важна е и информацията за ефекти от комбиниране на конкретния препарат с други медикаменти или храни. Те може да забавят, ускорят или попречат на действието му. Ако нещо не разбирате, винаги можете да потърсите съвет от фармацевти. Същото се отнася и ако забележите симптом, който не е указан в опаковката. В България за появата на нежелани странични ефекти може да се съобщава при личния лекар или направо в Изпълнителната агенция по лекарствата.

Много производители вече се опитват да пишат листовките си на по-разбираем език

Понякога има и пациентски брошури.

Ето и как трябва да тълкувате поясненията за честотата на страничните ефекти:

Много редки – наблюдават се в по-малко от 0,01% от всички случаи, т.е. при по-малко от 1 на 10 000 лекувани;

Редки – 0,01% до 0,1%, т.е. по-често от 1 на 10 000 лекувани, но по-малко от 1 на 1000 души.

Понякога – 0,1% до 1%, т.е. при повече от 1 на 1000 лекувани, но по-малко от 1 на 100 пациенти.

Чести – 1% до 10%, т.е. при повече от 1 на 100 лекувани, но по-малко от 1 на 10 пациенти.

Много чести – над 10%, т.е. при повече от 1 на 10 пациенти.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -