Продължителното излагане на слънце потиска имунитета

PRINT

Слънчевата светлина е сред естествените стимулатори на защитните сили на организма, но не трябва да се прекалява с нея. Умереното излагане води до повишаване на броя и функционалната активност на белите кръвни клетки и стимулира защитните сили на организма. Помага му да се изчисти от тежки метали, отровни и замърсяващи вещества.

Измерването на количеството ултравиолетови лъчи и тяхното влияние върху тялото се определя в зависимост от това, колко слънчева светлина попада върху човека. През цялата седмица нивото на UV индекса е над нормата и трябва да се има предвид, защото продължително излагане на слънце може да доведе до разрушаване на еластичните влакна в кожата, до изменение на състава на колагеновите влакна и удебеляване на повърхностния й слой. Тези промени може да доведат до постепенна поява на т.нар. старчески петна, особено по ръцете и лицето.

Продължителното пребиваване под преки слънчеви лъчи от благотворно се превръща в опасно, може да повреди клетките на кожата, да причини изгаряния. Повишава се рискът от потискане на защитните сили на организма. При продължително стоене на слънце трябва да се консумират повече плодове и зеленчуци. В такива дни трябва да се употребяват по-малко животински мазнини, сол и кафе. Да се ограничи престоят на открито особено в интервала от 10 до 17 ч и да се ползват слънцезащитни кремове със съответния UV индекс.

Знаете ли каква е разликата между физични и химични филтри в кремовете за слънцезащита?

Противно на високите нива на UV индекса нивата на слънчевата активност са ниски през целия период. Тя влияе най-много на хората с хронични сърдечни и мозъчносъдови заболявания, на възрастните, както и на тези, изложени на постоянен стрес. Главоболие, световъртеж, болки в сърдечната област, раздразнителност и потиснато настроение – това са най- честите оплаквания. Препоръчва се прием на отвари от лайка, мента, валериана. Добре е да се увеличи физическото натоварване, да се намали приемът на алкохол и цигари и по възможност на стреса. Очаква се кръвното налягане да бъде понижено и е удачно да се приемат повече течности, например айрян със сол. Това, разбира се, не изключва редовния прием на назначената антихипертензивна терапия при хората с високо кръвно.

За повечето хора ниските нива на геомагнитната активност е една стресова ситуация. Тези промени нарушават изработването на мелатонин – хормона, отговарящ за адаптацията на организма. Това води до разстройване на биоритмите, което неизбежно срива самочувствието. Достатъчно е в такива моменти да увеличите физическото натоварване, да приемате тонизиращи напитки. Наблегнете на по-леката храна.

Д-р Бисер Георгиев, специалист по обща медицина в 11-и ДКЦ

[Общо: 2    Средно: 3/5]
Продължителното излагане на слънце потиска имунитета беше последно модифицирана от: март 16th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *