Може ли COVID-19 да провокира сърдечна недостатъчност?

PRINT
проф. Пламен Гацов

„Вече натрупахме значителен опит с това, какви сърдечно-съдови усложнения предизвиква заболяването COVID-19. Сърдечната недостатъчност, предизвикана от самата инфекция, вследствие на миокардит, е рядко усложнение. Тези случаи не са по-чести от тези при сезонния грип. По-чести са ритъмните нарушения на сърцето, неголеми перикардни изливи и тромбози. Последните са преди всичко венозни и те са доста чести – до 30% от болните. По-редки, но и значително по-опасни са артериалните тромбози.“ Това заяви проф. д-р Пламен Гацов, председател на работната група по сърдечна недостатъчност към Дружеството на кардиолозите в България.

Близо 150 000 българи живеят със сърдечна недостатъчност по данни на НЗОК. Заболяването се определя като по-опасно от рака, тъй като 15% от тях умират до края на първата година от поставянето на диагнозата. 50% загиват до третата година. „Това далеч надхвърля смъртността от повечето онкологични заболявания. Ако погледнете статистиката за страната, ще видите, че смъртността от онкологични заболявания е около 17% а от сърдечни и съдови (това включва и сърдечната недостатъчност) – 65%“, казва още проф. Гацов.

При задух и отоци търсете помощ от кардиолога

Симптомите – задух, лесна умора

Хората, които развиват сърдечна недостатъчност, най-често имат друго предшестващо сърдечно заболяване. Появата на нови симптоми трябва да ги насочат за консултация с кардиолог:

  • лесна умора;
  • задух при физическо усилие или в легнало положение;
  • отоци по краката.

Ако някой е прекарал COVID и има сърдечни оплаквания – ускорен пулс, аритмия, гръден дискомфорт, прегледът от кардиолог е задължителен, категоричен е проф. Гацов. Той би трябвало да включва ЕКГ, ехокардиография и при нужда лабораторни изследвания. Всеки човек, независимо от възрастта, в този случай трябва да се изследва.

Кои са причините за сърдечна недостатъчност

COVID-19 е опасен за хората с вече установена сърдечна недостатъчност

Той може да доведе до влошаване на състоянието и смърт. Оголването на кардиологичните отделения откъм персонал, превръщането им в COVID-звена, забраните за планов прием допълнително забавиха лечението на тези болни.

„Те пристигат в изключително тежко, понякога неспасяемо състояние. Това увеличава смъртността им. Ако сравните данните за смъртността в страната за последните 2 години ще видите, че починалите за 2020 г. са с над 16 000 повече от тези за 2019-а. Ако приемем, че за около половината от тях причината е COVID-19, то от какво са починали останалите? Един от логичните отговори е: от влошаването на лечението на всички други болни. Има върху какво да се замислят „архитектите” на мерките против COVID-19“, казва проф. Гацов.

Половината със сърдечна недостатъчност могат да се лекуват по нов начин, пада смъртността

Сърдечноболните – задължително на преглед след COVID-19

„Пациентите със сърдечна недостатъчност, прекарали COVID, е добре да извършат преглед при кардиолог. Той ще прецени необходимостта и какви точно изследвания да направят. В никакъв случай това не означава хората, преживяли заболяването да си изработят „кардиофобия”. Задачата на лекаря е да им обясни кое точно е притеснително и кое не е“, обяснява проф. Гацов. По същия начин следва да се подходи и към ваксинацията – да се ваксинират хората с доказано намален имунитет, например тези, които често боледуват от такива инфекции или имат хронични белодробни заболявания. При това, ваксинирането трябва да е извън пиковете на заболяването, добавя той.

След белия дроб COVID-19 засяга най-тежко сърцето

Сърдечната недостатъчност (СН) е сериозно хронично заболяване, при което сърцето не може да изтласква достатъчно кръв, за да отговори на нуждите на тялото. Сред най-често срещаните причини за нея са коронарна болест на сърцето, инфаркт на миокарда (сърдечен удар), вродени сърдечни дефекти, увреждане на сърдечните клапи, предсърдно мъждене. Симптомите на задух и силна отпадналост могат да ограничат работоспособността на пациентите или способността им да извършват обичайните си ежедневни дейности, което води до социална изолация, тревожност и депресия.

Годишно в болница по повод на заболяването постъпват близо 90 000 души, а разходите на НЗОК за тяхното болнично лечение надхвърлят 320 млн. лв.

Институт за здравно образование с подкрепата на Дружеството на кардиолозите в България провежда информационна кампания за сърдечната недостатъчност. В нея бяха заснети видеоистории с пациенти и техните лекари, които разказват как се борят със заболяването заедно.

Редактор Ина Димитрова

[Общо: 3    Средно: 4/5]
Може ли COVID-19 да провокира сърдечна недостатъчност? беше последно модифицирана от: май 12th, 2021 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *