Кога при гноен отит се налага пробиване на тъпанчето?

PRINT
ухо отит болки в ухото

Това, което хората разговорно наричат пробиване на тъпанчето при гнойно възпаление на ушите, на медицински език се нарича парацентеза (миринготомия). Тя представлява разрез на тьпанчевата мембрана при остър гноен среден отит. Стандартно се прави със специална парацентезна игла. Целта е да се осигури дренаж на тъпанчевата кухина, който ускорява оздравяването.

Острият отит е често срещан в детската възраст

Острият гноен среден отит е често заболяване в детската възраст и е усложнение на възпаление на носа, и носоглътката. Заболяването на средното ухо обикновено се причинява от гноеродни бактерии – стрептококи и стафилококи, и тънапчевата кухина се изпълва с гноен ексудат. Гнойта си проправя път по посока на най-малкото съпротивление и това е тъпанчето. То се въвлича във възпалителния процес и се издува към просвета на ушния канал. Този процес се нарича бомбиране на тъпанчето, след което следва неговото разкъсване, за да изтече насъбралата се гной. Именно в тази фаза или малко преди нея задължително се прави парацентеза. Разрезът е много по-щадящ от спонтанното разкъсване и улеснява дренажа и оздравяването.

В ранна детска възраст острият отит протича с общи явления – диспепсия, висока температура, повръщане и др. Тогава парацентезата може да се направи и по-рано – преди момбирането на тъпанчето.

В 21 век тази процедура при малки деца задължително се извършва под контрол на операционен микроскоп и с обща упойка. Това става в болнична обстановка, което по принцип намалява броя на извършените парацентези в сравнение с миналия век. От друга страна, наличието на качествени антибиотици и противовъзпалителни средства намалява тежките случаи на остър гноен отит.

Операцията при отит – само ако лекарствата не помогнат

При друго заболяване (серозен среден отит), ако не се излекува медикаментозно, се прибягва до оперативно лечение. Извършва се тимпаностомия. Прави се парацентеза и в разреза се поставя вентилационна тръбичка, която престоява около 6 месеца. За този период средното оздравява с помощта на вентилирането през тръбичката.

И така при остър гноен отит парацентезата осигурява дренаж на тьпанчевата кухина, при серозен среден отит в разреза се поставя вентилационна тръбичка за оздравяване на средното ухо. Неправилно е да се мисли, че само с парацентеза може да се излекува серозен среден отит. Наличието на вентилационна тръбичка е задължително.

Проф. Георги Едрев, специалист по УНГ

Click to rate this post!
[Total: 44 Average: 2.9]
Кога при гноен отит се налага пробиване на тъпанчето? беше последно модифицирана от: август 7th, 2018 Iliana Angelova
loading...

One thought on “Кога при гноен отит се налага пробиване на тъпанчето?

  1. DoctorsAsk каза:

    Макар и рядко, при остър среден отит се налага оперативно пробиване на тъпанчевата мембрана – отделя се събрания секрет, с което състоянието бързо се подобрява. С оздравяването на ухото дупчицата почти винаги сама се затваря и зараства.

Comments are closed.