Пневмококите са виновни за отит, пневмонии и менингит

PRINT
болно дете вируси висока температура

Отитът – възпаление на ухото, е заболяване, с което почти всяко малко дете се е сблъсквало до навършване на 1-2 г. Не са редки и случаите на пневмония, а понякога, макар и рядко, се стига до менингит и сепсис. Всички тези различни заболявания имат нещо общо – причиняват се от пневмококови бактерии, казва доц. Пенка Переновска, която ръководи детското отделение на Александровска болница.

Този вид бактерии са устойчиви на атаките от имунната система

Пневмококите са причинител №1 на болести при деца и възрастни в целия свят, сочат данни от Световната здравна организация. Понякога изходът е фатален – около 1 млн. деца под 5 г. умират всяка година заради тези бактерии. Болестите на дихателната система са сред водещата причина за смърт не само в развиващите се страни, но и в България при невръстните деца и тези до 14 г., казва доц. Переновска.

За лекарите понякога е доста трудно да се справят с пневмококовите инфекции. Това е така, защото природата е оборудвала тази група бактерии с много стабилна обвивка (полизахаридна капсула), която ги защитава от отбранителните сили в организма. Друга причина лечението да е трудно е, че някои от серотиповете са резистентни на антибиотиците.

Често се откриват при напълно здрави деца

преглед на детеХората се плашат, когато изследване покаже, че в гърления им секрет се открива стрептококов пневмокок, казва доц. Переновска. Майките идвали притеснени при нея и питали как да лекуват децата си. Бактерията е нормален обитател на носоглътката, пояснява педиатърът. До 85% при децата под 5 г. може да са носители, без да са болни. При възрастните носителството е от 4 до 45%.

Вирусни инфекции или други заболявания може временно да доведат до спад в имунитета. Тогава бактериите намират благоприятни условия за размножаване и атакуват. Най-често малките деца страдат от отит. Повече от 80% са имали поне веднъж възпаление на ухото през първите 1-2 години. При всеки трети малчуган отитът се повтаря дори и по няколко пъти.

По-драматично е, когато се стигне до пневмония, а най-тежко протича менингитът. При него не са редки и смъртните случаи. А тези, които са го преживели, често получават тежки необратими неврологични увреждания – глухота, изоставане в неврологическото развитие или дори епилепсия.

Най-уязвими са децата под 2 г.

Не може да се каже точно каква е заболеваемостта от пневмококите поради трудностите в диагностиката. Сравнително рядко от болно дете се взема гърлен секрет за изследване. По принцип причинителят може да се открие и в кръвта с изследване, но и то не се прилага рутинно, разказва доц. Переновска. Най-уязвими за бактериите са децата под 2 г. Там заболяването протича най-тежко.

При възрастните над 65 г. инфекциите също не са леки, тъй като имунната система отслабва с годините. Наблюденията от практиката у нас обаче сочат, че има тенденция възрастта да пада при усложненията от пневмококови инфекции – те засягат вече и по-млади хора след около 45-годишна възраст.

Придружаващи заболявания утежняват пневмонията

грип болно детеВъзрастта, придружаващите заболявания – вродени аномалии, хронични страдания като диабет или бъбречни, също допринасят пневмококовите инфекции да протичат по-тежко. Някои серотипове на бактериите имат по-голям принос за пневмониите.

Тежкото възпаление на белите дробове причинява повече смъртни случаи при децата по света, отколкото малария, морбили и ХИВ, взети заедно, цитира статистиката доц. Переновска. Сериозно засегнати са обаче и възрастните хора особено ако се залежат след някоя травма или заболяване.

Момчетата боледуват по-често

Любопитно е, че малките момченца боледуват по-често, отколкото момиченцата, посочи педиатърът. Не са редки повторните инфекции – детето боледува, оздравява, но се връща в градината и там се заразява с друг причинител, с който отново се стига до пневмония. 40 000 смъртни случая, свързани с пневмококови инфекции, се регистрират годишно в САЩ.

Това сочат данни от центъра по контрол на заболяванията в Атланта. Половината от тях могат да бъдат предотвратени, ако пациентът е бил ваксиниран, цитира експертите доц. Переновска. Препоръките на Световната здравна организация са за масова имунизация сред малките деца.

Нарастващата резистентност към антибиотиците е друга важна причина да призоваваме към ваксинация, добави педиатърът.

През 1983 г. в САЩ се лицензира 23-валентната ваксина, която вече е налична и у нас. Може да се прилага при рискови лица. Има обаче един недостатък – не е подходяща за малки деца. Тя е свързана с част от имунитета – т.нар. клетъчен имунитет, който при тях не е развит. Това накарало учените да създадат други ваксини, които са подходящи за малки деца. В САЩ за първи път през 2000 г. се въвежда седемвалентната ваксина. Тя се използва и у нас.

Ваксинирането на децата пази и възрастните у дома

имунизация ваксина странични ефектиОпитът на САЩ сочи, че масовото ваксиниране на малките деца пази и възрастните хора. Създава се колективен имунитет – бактериите не намират почва за развитие при ваксинираните и така броят на болните намалява като цяло в обществото. Освен това възрастните най-често се заразяват от внуците си, така че ако те са имунизирани, опасността пада и за старците.

Безспорна полза от ваксината, която от 1 април 2010 г. е включена в задължителния имунизационен календар и е безплатна за децата, родени след тази дата, е, че намалява заболеваемостта от серотиповете, включени в нея. Намаляват отитите при бебетата, пада и резистентността към антибиотиците, посочи доц. Переновска.

Има обаче и минуси – разпространяват се серотиповете, които не са включени в седемвалентната ваксина. Някои от тях се оказват доста агресивни. Предписанията на СЗО са да се използва такъв препарат, който да покрива серотипове на пневмококите, причиняващи 60% от пневмококовите заболявания. Дозите на ваксината са три.

Факт е, че през последните 3 г., откакто ваксината е безплатна у нас, има само един пневмококов менингит, и то при дете, което не е имунизирано. У нас се използва десетвалентната ваксина. Има и тринадесетвалентна, която осигурява още по-голямо покритие, добавя доц. Переновска. В нея допълнително е включен серотип три, който най-често причинява възпаление на средното ухо, а също и тежки пневмонии. Другият серотип 6А е свързан с голяма резистентност към антибиотици и често се изолира като носителство. За съжаление у нас хората често се самолекуват с антибиотици или пък се дават веднага при вирусна инфекция. Третият, последен допълнително включен серотип, е 19А. В световен мащаб той води до тежки пневмококови инфекции – причинява отити и проявява резистентност.

Свързани теми: Как разболяват пневмококовите инфекции?

Пневмонията се причинява от вируси, бактерии или гъбички

Нова ваксина ликвидира менингита при малките деца

Какви са страничните ефекти от ваксините

СНИМКА: АОК

[Общо: 1    Средно: 1/5]
Пневмококите са виновни за отит, пневмонии и менингит беше последно модифицирана от: декември 8th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *