вторник, 16 юли, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниТлъстините по корема най-опасни, мъжете са по-застрашени

Тлъстините по корема най-опасни, мъжете са по-застрашени

Затлъстяването е три пъти по-смъртоносно за мъжете, отколкото за жените. Дори леко навлизане в „тежката категория“ повишава риска да си отидат в по-ранна възраст. Това е косвеното предупреждение от най-голямото провеждано досега проучване за връзката на показанията на кантара с продължителността на земния път. С излишните килограми растат и рисковете за коронарна болест на сърцето, инсулт, тежки респираторни заболявания и рак.

Дебелите мъже живеят по-малко средно с 3 г.

Авторите определят като преждевременни смъртните случаи във възраста 35-69 години. При дебелите това се случва три пъти по-често, ако са от мъжки пол. Изводите са потвърдени чрез данни за рекордните над 3,9 милиона възрастни. По проекта са работили научни екипи от Оксфордския, Кеймбриджкия и Харвардския университет. Значимостта на труда е оценена от авторитетното медицинско списание. „Лансет“, което публикува резултатите. Те обобщават данни от 189 проучвания – основно от население на държави в Европа и Северна Америка, но не само. Изводите за отделните националности не се различават съществено.

Само заради килограмите си затлъстелите мъже може да загубят три години от живота си. Тези с наднормено тегло са в потенциален риск да си отидат 12 месеца по-рано, отколкото, ако бяха със здравословни мерки. Вероятността се увеличава стръмно паралелно с индекса на телесната маса, популярен и като боди мас индекс – ВМI.

Инсулинова резистентност и омазнен черен дроб

Заключението е допълнително потвърждение на предишни наблюдения, че мъжете със затлъстяване показват по-голяма резистентност към инсулина, омазняване на черния дроб и риск от диабет, отколкото жените със сходни килограми и възраст.

Индексът на телесната маса е световно възприет показател, който определя по формула дали човек е във физиологичните норми, дали е с наднормено тегло или е в най-неблагоприятната група на затлъстелите. За здравословен при младите хора се смята ВМI от 18,5 до 25. Изчислява се, като разделим теглото в килограми върху ръста на квадрат в метри.

Под внимание се вземат и навършените години, което коригира с плюс единица препоръчителните стойности в различните възрасти. При младите се говори за наднормено тегло при ВМI от 25 до 30 и за затлъстяване, ако е по-висок. Скалата приема за първа степен затлъстяването със стойности от 30 до 35, за втора от 35 до 40 и трета – при още по-висок индекс на телесната маса. Сравненията за всички тези милиони хора показват, че при нормален индекс рискът за смърт преди 70-годишна възраст е 19 процента за мъжете и 11 процента за жените. При хората с ВМI между 30 и 35 неблагоприятната прогноза се увеличава съответно на 29,5 на сто и 14,6 на сто. Очевидно е, че ръстът е различен в зависимост от пола, отбелязват учените.

Затлъстяването е рисково като пушенето

Данните отразяват абсолютно повишение от 10,5% за мъжете и 3,6% за жените – т.е. за тях рискът е почти 3 пъти по-малък въпреки близките килограми. „Затлъстяването е на второ място след тютюнопушенето като причина за преждевременна смърт в Европа и Северна Америка – казва проф. Ричард Пето, който е ръководил работата по проучването на Оксфордския университет, Великобритания. – Цигарите причиняват около една четвърт от всички преждевременни смъртни случаи на тези континенти. Но наднорменото тегло и затлъстяването вече е причина за всяка седма преждевременна смърт в Европа и 1 в 5 на всички преждевременни смъртни случаи в Северна Америка.“

Учените смятат, че при по-детайлно проучване, което да отчита не само излишните килограми, но и начина на разпределение на мазнините в тялото, ще излязат още по-стряскащи резултати. През последните 20-ина години се установи, че най-опасни за здравето като цяло и особено за сърцето са  тлъстинките около корема.  От една страна, те буквално опаковат дебело вътрешните органи слой и затрудняват работата им.

От друга, започват да се държат като хормонален орган със своя секреция. Това разстройва хормоналния баланс и прави борбата с наднорменото тегло по-трудна.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -