Напълняването около корема заплашва с рак на простатата

PRINT
коремно затлъстяване напълняване

Мъжете с напълняване в областта на корема попадат в групата с повишен риск за развитие на агресивен рак на простатата, показа проучване при 140 000 европейци. Оказва се, че увеличаването на обиколката на талията само с 10 см качва риска с 13%, предаде Би Би Си. Особено застрашени са мъжете с талия над 94 см, уточняват експерти от Оксфордския университет. Впрочем коремното напълняване е един от признаците на метаболитния синдром – комбинация от затлъстяване, повишени кръвно и кръвна захар. Състоянието е рисково за развитие на диабет и сърдечно-съдови заболявания.

Учените преценявали показателите на обема на талията при мъжете над 50 г. спрямо риска от рак на мъжката полова жлеза през следващите 14 г. За този период били диагностицирани 7000 случая с карцином на простатата. От тях 934 завършили със смърт. Изяснило се, че по-големият индекс на телесна маса и обиколката на талията увеличавали вероятността от агресивен тумор на простатата.

Например при талия от 94 см рискът скачал с 13% в сравнение с талия от 84 см. При по-пълните мъже също така бил по-висок и рискът от смъртен изход. По-сериозните проблеми по правило се появявали при мъжете с талия над 94 см. Впрочем проблеми със здравето могат да възникнат и при жените с напълняване в областта на корема. При тях критичната обиколка е 80 см. Причината се крие с хормоните на мастните клетки, които благоприятстват развитието на рака.

[Общо: 10    Средно: 4.2/5]
Напълняването около корема заплашва с рак на простатата беше последно модифицирана от: април 20th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

One thought on “Напълняването около корема заплашва с рак на простатата

  1. motoapk OK каза:

    Muchos Gracias for your article. Will read on…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *