Има ли разлика между поленова алергия и сенна хрема?

PRINT
д-р Мариана Мандажиева добър алерголог София

Алергиите са много видове – към растения, храни, домашен прах  или животни. В тези големи групи има подвидове и особености. Алергичният ринит е често срещан, затова понякога хората се питат, има ли разлика между поленова алергия и сенна хрема? Ето какво обяснява д-р Мариана Мандажиева, алерголог и управител на МЦ „Искър“ (тел. за записване 0877589040, 0876962575).

Сенната хрема е симптом на алергия, провокирана от растителни полени. От медицинска гледна точка при поленовата алергия става дума за причинено от алергия възпаление на носната лигавица. То е провокирано от полените. Лекарите го наричат още алергичен ринит или полиноза.

Води ли до зависимост лечението на сенна хрема?

Какви алергии към полени има?

Реакцията е към полени, отделяни при цъфтенето на дървета, треви и билки. Това са безобидни дразнители, които имунната система погрешно разпознава като „агресори“.

Сред дървесните видове, които често създават проблеми, са бреза, бук, дъб, елша, леска, топола, бряст и др. Елшата и леската традиционно откриват сезона на цветния прашец.

Поради климатичните промени полени се откриват във въздуха почти през цялата година. Някои летят още през зимните месеци, а други се срещат в началото на есента. През зимата и пролетта цъфтят основно дърветата, в края на пролетта и началото на лятото проблеми създава предимно тревния прашец. Билките пък започват да цъфтят през лятото и началото на есента.

Сенна хрема или обикновен ринит?

Ето календар на полените в най-общи линии:

Пролет: Ранноцъфтящата леска е първата, която се активизира. Тя може да разпространи цветен прашец още в началото на януари, ако температурите са меки. Полените от елша следват през февруари. От март до началото на юни дървесният прашец от топола, върба, ясен, бреза, бук, бряст, дъб и бор най-вече причинява симптоми при страдащите от алергии.

Ранно лято: Полените от зърнени култури като див овес, ръж и пшеница, както и много други видове трева провокират сенна хрема от април до септември.

Лято и ранна есен: Билките (напр. коприва, живовляк, полиния или амброзия) се активират по-късно през лятото, а полените им летят във въздуха до края на октомври.

Диета за облекчаване на симптомите при сенна хрема

Кои са първите симптоми на сенната хрема?

Поленовата алергия се проявява с типичните за сенната хрема кихания и сърбеж в очите. Някои хора изпитват подобни на грип симптоми като болки в ставите, чувстват се отпаднали и същевременно раздразнени. Понякога е трудно да се направи разлика и само по признаците да се каже дали е сенна хрема или настинка. Това може да се установи с допълнителни кръвни изследвания или кожен тест при алерголог. Специалистът ще препоръча и подходящо лечение.

Сърбеж и сълзене на очите – какво помага?

Какво да направите, когато сте навън

Разбира се, основното е да избягвате контакти с алергена, да не се посещават места, където се срещат растенията дразнители.

Идете на почивка, когато полените, които ви измъчват, са най-активни. По принцип в крайбрежните райони и във високите планини те са в по-малки количества. Ако сте в чужбина, имайте предвид, че на север, например в скандинавските страни полените летят по-късно, отколкото в Централна и Южна Европа.

Изберете градински или балконски растения, към които не сте алергични. Ако имате двор, а сте алергични към тревни полени, поддържайте тревата си добре окосена. Тогава тя няма да цъфти и почти няма да отделя прашец. Монтирайте поленов филтър във вентилацията на автомобила.

Какво да правите у дома

Вечер, след прибиране у дома, сменете дрехите, с които сте били навън и не ги носете в спалнята. По тях може да има полепнали полени. Проветрявайте помещенията у дома рано сутрин или късно вечер, когато има по-малко полени във въздуха. Душът вечер е важен, за да ги отмиете от кожата и косата.

Редактор Ина Димитрова

[Общо: 2    Средно: 4/5]
Има ли разлика между поленова алергия и сенна хрема? беше последно модифицирана от: май 26th, 2022 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *