Опасно ли е, ако има разлика в кръвното между двете ръце

PRINT
високо кръвно причини симптоми лечение

Съветът на кардиолозите при хипертониците е кръвното да се мери и на двете ръце. Известна разлика в стойностите е нормална. Ако то е в рамките на 10-20 при горната и до 15 при долната граница, няма нищо подозрително.

Ако разликата е по-голяма, трябва да се обследва възможната причина за такава разлика. Възможно е да има блокирана артерия в областта на рамото и мишницата. Като последица кръвното налягане в тази ръка е по-малко. Такива случаи непременно трябва да се консултират със съдов специалист, за да се изключи евентуално тежко протичане. Около 4% от населението има разлики в кръвното на двете с ръце с 20 или повече мм живачен стълб. Такива стойности се свързват с някакво съдово заболяване.

Вижте още: Хипертонията настъпва с нощни кризи

Какво е систолично и диастолично кръвно налягане

При измерването на кръвното винаги се дават две стойности – систолично (горна граница) и диастолично (долна граница). Когато например се каже, че кръвното е 140 на 80, това означава, че систоличното налягане е 140, а диастоличното – 80.

Систоличното кръвно налягане се получава, когато сърцето се свива и изпомпва кръвта към артериите. Кръвното налягане във фазата на почивка, когато сърцето практически не извършва работа до следващото помпане, се нарича диастолично налягане.

Вижте още: Главоболие и световъртеж са симптоми на високо кръвно

Как възниква високото кръвно налягане

Този въпрос често остава без отговор. Тоест не може да се открие еднозначна причина за високото кръвно. Тогава се говори за есенциална хипертония. Около 80-90% от всички хипертоници имат такава форма на хипертония с неясни причини.

Погрешно е обаче да се смята, че такива пациенти не бива да спазват общите препоръки за поведение и начин на живот при високо кръвно. Въпреки че не се знае по какви точно генетични механизми се е появило кръвното, факторите, които благоприятстват неговото развитие и влошаване, са ясни – стрес, обездвижване, пушене, лошо хранене.

Метаанализ на 20 проучвания бил посветен на разликата при кръвното между двете ръце. При разлика от над 10 мм в систоличното налягане пациентите били преглеждани за наличието на артериална стеноза, както и за периферно, церебрално и кардиоваскуларно съдово заболяване. При пациентите с установено такова заболяване било измерено средно с 36,9 мм по-ниско систолично налягане от страната на стенозата. Относителният риск за стеноза на подключичната артерия (A. subclavia) е 8,8 пъти по-голям.

При разлика над 10 мм рискът от стеноза е повишен, казват експертите. Разликите при диастоличното (долна граница) налягане в по-малка степен се свързва с риск от съдово заболяване. Относителният риск е 2,5 пъти по-голям. Заключението на авторите е винаги да се мери кръвното и на двете ръце, за да може навреме да се хванат признаците за настъпващо съдово заболяване. Освен това за съобразяване на терапията при хипертония винаги се взема по-високата стойност съгласно насоките за терапевтично поведение на Европейското дружество по кардиология.

Източник: Берлински лекарски вестник

[Общо: 25    Средно: 3.5/5]
Опасно ли е, ако има разлика в кръвното между двете ръце беше последно модифицирана от: юли 3rd, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *