Албуминът расте при болни бъбреци, пада при цироза

PRINT
изследване на кръв

Албуминът е важен кръвен белтък, който представлява по-голямата част от белите кръвни телца. Отклонението в стойностите на албумина може да е свързано с бъбречно заболяване, цироза на черния дроб или тежки дефицити в храненето. Изследва се в урината или в кръвния серум.

Албуминът се образува в черния дроб

Заедно с глобулините спада към най-често срещаните в кръвта белтъци (протеини). Той има две важни задачи в организма:

Албуминът е важен за разпределението на течностите в организма. Може да се свързва с водата, така поддържа постоянно нивото на течностите вътре и извън кръвоносните съдове. Промени ли се концентрацияна на албумина, може да се стигне до застой на течности в тъканите (едеми).

Албуминът е важен транспортен протеин. Неводно разтворими субстанции се слепват в кръвта при транспортирате. Към тях спадат например медикаменти, хормони, билирубин (отделя се от жлъчката), витамини и мастни киселини. Транспортирането им става възможно благодарение на албумина. Трябва да се има предвид, че свързването на албумина с медикаментите може силно да повлияе върху ефекта от тях.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Белтък в урината е знак за бъбречна нефропатия 
Внимавайте със солта, съсипва бъбреците 
Черният дроб не обича „кисела” храна 

Кога се мерят стойностите на албумина?

Нормално албуминът се излъчва минимално с урината. Когато концентрацията му там е увеличена (микро- и макроалбуминория), това може да е свързано с увреждане на бъбреците или твърде високо кръвно.

Нормалните стойности в кръвния серум са 35 – 52 g/l, отделянето му в урината е до 30 мг за 24 часа.

Възможни причини за ниски стойности. Твърде ниската стойност на албумина в кръвта може да се появи във връзка с акутни възпаления и бъбречни заболявания, при цироза на черния дроб или чревна непроходимост, също изгаряния на големи площи или застой на вода в периферните тъкани (например в ръцете или краката), или в коремната област (асцит). При недохранване и бременност също може да се понижат.

Консултант проф. Михаел Шпанагл, лаборатория по имуногенетика и молекулярна диагностика, Клиника на Университета Лудвиг Максимилиан.

Източник: apotheken-umschau.de

[Общо: 13    Средно: 3/5]
Албуминът расте при болни бъбреци, пада при цироза беше последно модифицирана от: юни 5th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *