Стресът е причина да горим по-малко калории

PRINT

Стресът е причина да пълнеем – в тази констатация няма изненада. Причините са две. От една страна напрежението и неприятностите във всекидневието ни подтикват да ядем погрешните храни – мазно и сладко. В същото време горим по-малко калории от обикновено. Сега учените доказаха, че храните, от които без друго се пълнее, ни подлагат на допълнителен стрес.

За целите на проучването на 58 жени в продължение на два дни била сервирана пищна закуска, която съдържала 60 г мазнина и общо 980 калории. Това са около половината, необходими за целия ден. Паралелно с това психолозите разпитали дамите за стресови събития, както на работата, така и у дома. Накрая те попълнили анкета за депресивни симптоми в миналото, като описали физическата си активност в предишния ден.

След обилната закуска учените мерили кислорода в издишвания въздух на жените на всеки 20 минути в продължение на 7 часа. Анализът на газовия обмен в тялото дава индиректни сведения за това, колко калории изгаряме в момента, казва проф. Марта Белури, участник в проучването. Допълнителна информация може да се извлече от стойностите на кръвната захар, мазнините в кръвта и инсулина, както и нивата на хормона на стреса кортизол.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Липсата на ензими може да провокира безпричинна умора
Разумната диета дава ефект след 30 дни 
Водата по време на хранене е вредна? Мит е, казват учени 
Пробиотиците помагат да сваляме килограми

31 от участничките разказват, че са били под стрес в един от дните на проучването, а 21 жени – дори и в двата. Типични ситуации са разправии с партньора, ядове с децата или по-голям стрес в работата. Жените, които имали поне едно стресово преживяване предишния ден, имали забавена обмяна на веществата и поради това изразходвали по-малко калории – средно със 104 ккал дневно по-малко. Това отговаря на енергийното съдържание на ябълка и половина. Ако става дума само за един ден, вероятно няма голямо значение, но при стрес, който трае цяла година резултатът може да са няколко килограма отгоре, коментира ръководителят на проучването д-р Киколт-Глазер.

При стресираните жени освен това имало високи нива на инсулина, което означава, че отлагането на мастни депа в организма се ускорява. Депресията също води до забавяне на метаболизма. Реакцията на организма се обяснява с еволюцията – стремим се да създадем повече енергийни запаси за несигурни времена. Днес обаче, когато високо калоричната храна е леснодостъпна, тази особеност е голям негатив. Все още не е ясно дали стресът действа подобно при мъжете, тъй като двата пола имат различни реакции в такива ситуации.

 

Източник: Janice Kiecolt-Glaser: Daily Stressors, Past Depression, and Metabolic Responses to High-Fat Meals: A Novel Path to Obesity; Published Online: July 13, 2014

 

[Общо: 1    Средно: 5/5]
Стресът е причина да горим по-малко калории беше последно модифицирана от: март 29th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *