сряда, 28 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеСтресът е причина да горим по-малко калории

Стресът е причина да горим по-малко калории

Стресът е причина да пълнеем – в тази констатация няма изненада. Причините са две. От една страна напрежението и неприятностите във всекидневието ни подтикват да ядем погрешните храни – мазно и сладко. В същото време горим по-малко калории от обикновено. Сега учените доказаха, че храните, от които без друго се пълнее, ни подлагат на допълнителен стрес.

За целите на проучването на 58 жени в продължение на два дни била сервирана пищна закуска, която съдържала 60 г мазнина и общо 980 калории. Това са около половината, необходими за целия ден. Паралелно с това психолозите разпитали дамите за стресови събития, както на работата, така и у дома. Накрая те попълнили анкета за депресивни симптоми в миналото, като описали физическата си активност в предишния ден.

След обилната закуска учените мерили кислорода в издишвания въздух на жените на всеки 20 минути в продължение на 7 часа. Анализът на газовия обмен в тялото дава индиректни сведения за това, колко калории изгаряме в момента, казва проф. Марта Белури, участник в проучването. Допълнителна информация може да се извлече от стойностите на кръвната захар, мазнините в кръвта и инсулина, както и нивата на хормона на стреса кортизол.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Липсата на ензими може да провокира безпричинна умора
Разумната диета дава ефект след 30 дни 
Водата по време на хранене е вредна? Мит е, казват учени 
Пробиотиците помагат да сваляме килограми

31 от участничките разказват, че са били под стрес в един от дните на проучването, а 21 жени – дори и в двата. Типични ситуации са разправии с партньора, ядове с децата или по-голям стрес в работата. Жените, които имали поне едно стресово преживяване предишния ден, имали забавена обмяна на веществата и поради това изразходвали по-малко калории – средно със 104 ккал дневно по-малко. Това отговаря на енергийното съдържание на ябълка и половина. Ако става дума само за един ден, вероятно няма голямо значение, но при стрес, който трае цяла година резултатът може да са няколко килограма отгоре, коментира ръководителят на проучването д-р Киколт-Глазер.

При стресираните жени освен това имало високи нива на инсулина, което означава, че отлагането на мастни депа в организма се ускорява. Депресията също води до забавяне на метаболизма. Реакцията на организма се обяснява с еволюцията – стремим се да създадем повече енергийни запаси за несигурни времена. Днес обаче, когато високо калоричната храна е леснодостъпна, тази особеност е голям негатив. Все още не е ясно дали стресът действа подобно при мъжете, тъй като двата пола имат различни реакции в такива ситуации.

 

Източник: Janice Kiecolt-Glaser: Daily Stressors, Past Depression, and Metabolic Responses to High-Fat Meals: A Novel Path to Obesity; Published Online: July 13, 2014

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -