Пълномасленото мляко пази от болести на сърцето и инсулт

PRINT
мляко ползи

Препоръката на нискомаслени млечни продукти и дори ограничаването им напоследък се смятаха досега за една от доказаните препоръки за здравословно хранене. Ново голямо проучване обаче сега обръща преобръща това разбиране. Учените от Канада твърдят, че пълномасленото мляко и млечни продукти са по-полезни за сърцето. Изводите им са публикувани в последния брой на списание “Лансет”.

Става дума за доста мащабно наблюдение, което включва 136,384 души от 21 различни държави на възраст между 35 и 70 години.

Екип от университета Макмастър в Канада проследил здравето на тези хора за период от 9 години. Дневният прием на мляко и млечни продукти е проследен подробно, както и общото им здравословно състояние. Участниците били разделени в четири категории;

  • Хора, които изобщо не са яли млечни продукти;
  • Хора, които са имали по-малко от една доза на ден;
  • Хора, които са имали една до две порции на ден;
  • Хора, които консумират повече от две порции на ден.

Една порция е равна на 244 грама прясно или кисело мляко, чаена лъжичка масло (5 г) или 15 грама сирене.

Три порции дневно са препоръчителната доза

качествено сиренеЛюбопитното е, че онези, които консумирали средно три порции млечни продукти дневно, имат по-малък риск от смърт и намален риск от сърдечно-съдови заболявания и инсулт в сравнение с групата, която изобщо не консумира млечни продукти.

Групата с три порции дневно имала освен това по-малък риск от сърдечно-съдови заболявания в сравнение с тези, които приемат половин доза пълномаслено мляко на ден.

В допълнение учените са се заели да проучат и по-фините разлики: Какви са ползите за здравето от прясното и киселото мляко в сравнение с маслото и сиренето. Ппрясното и киселото мляко са по-здравословен избор, твърдят те.

Според водещия автор д-р Махшид Дехган, старши научен сътрудник в Катедрата по медицина в университета „МакМастър“, новото проучване опровергава досегашното схващане, че нискомаслените млечни продукти са добри за сърцето.

Храни, които понижават лошия холестерол

Млякото съдържа много витамин К1, К2, калций, магнезий, калий

високо кръвно хипертонияХората сега избират нискомаслени млечни продукти най-вече, защото смятат, че наситените мазнини повишават лошия LDL холестерол. Млякото и млечните продукти обаче съдържат и други здравословни съставки. Това включва витамин К1, К2, калций, магнезий, калий, ненаситени мазнини и аминокиселини. Всички те също така могат да допринесат за здравето на сърцето. Ферментиралите храни освен това имат и пробиотици, които са здрави. Според учените е грешка да се фокусираме само върху един хранителен елемент – а именно мазнините.

В изявлението си д-р Дехган казва: „Нашите открития подкрепят консумацията на млечни продукти, които могат да понижат смъртността и сърдечно-съдовите заболявания, особено в страните с ниски и средни доходи, където консумацията на мляко е много по-ниска от тази в Северна Америка или Европа.”

Чуха се обаче и контра изказвания в експертните среди. Други учени предупреждават да не се приемат буквално новите изводи, защото има риск те да увеличат прекалено много приема на наситени мазнини. Поясняват, че и в самото проучване се подчертават „умерените количества“ и три порции. Експертите не насърчават хората, които вече ядат 6-7 порции на ден, да увеличат потреблението си. Основното послание на проучването е умереност.

Диетолозите не бързат да променят препоръките си

Здравната каса в Англия коментира, че нейните препоръки за потреблението на млечни продукти остават непроменени. „Изследването предполага, че консумацията на мляко може да намали риска от сърдечно-съдови заболявания в страните с нисък и среден доход, но случаят не е такъв в държавите с по-високи доходи като Обединеното кралство“, изрази мнение диетологът д-р Алисън Тедстоун.

„Млечните продукти играят важна роля в здравословната балансирана диета, но прекаляването с тях може да доведе до нежелано високи нива на наситени мазнини и сол. Наръчникът за балансирано хранене на Великобритания Eatwell препоръчва да се изберат по-ниски мазнини, за да се предотвратят сърдечни заболявания, допълва тя.

Източник: Лансет

[Общо: 4    Средно: 4.5/5]
Пълномасленото мляко пази от болести на сърцето и инсулт беше последно модифицирана от: септември 18th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *