Морковът – полезен за очите и сърцето

PRINT
моркови полезни

Морковите са зеленчук, който често е подценяван като прекалено обикновен. Той обаче е с много ползи за здравето. Типичният му оранжев цвят се дължи на каротеноидите, които той съдържа в изобилия.

Към тях спада бета-каротинът, който в организма се превръща във витамин А, необходим за адаптиране на зрението от светло към тъмно. Оттам е и славата на морковите, че са полезни за очите. Пектинът в тях пък набъбва в стомашно-чревния тракт и дава усещане за ситост. Консумирани сурови, те имат леко диуретичен ефект. Имат и доста калий – 330 мг на 100 г, който е много полезен за сърцето. В същото време са идеални за диета – в 100 г има само 25 калории.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Уханието на плодове потиска апетита за сладко
Храни, които ускоряват метаболизма
Не дръжте на тъмно плодове и зеленчуци, губят свойства

Морковите са древен зеленчук. Произхожда от Южна Европа и Азия, споменават го още 60 г. след Христа като лечебно растение. През днешен Иран той е внесен в Испания и Италия през 12 век, откъдето тръгва в останалите части на Европа. Морковите трябва да се съхраняват без листата и неизмити, иначе започват да пускат коренчета. В хладилника запазват своята годност около 4 седмици. Може и да се замразяват, но тогава трябва да се почистят и нарежат или настържат.

Колкото по-интензивно зелени са перата на морковите, толкова по-свежи са те. Ако вече са опаковани и има зеленикав цвят около върха, значи вече са съхранявани от доста време. Повечето полезни вещества на морковите са непосредствено под кората им, затова по-младите е най-добре да се консумират необелени, само добре измити с вода и четка.

За да се усвои по-добре мастно разтворимия бета-каротин, когато консумирате този зеленчук суров, добавяйте към него няколко капки олио.

Морковите са наистина универсален продукт – стават за ядене сурови като салата в комбинация с ядки, зеле или ябълки. Задушени или варени с прекрасна гарнитура, незаменими са в редица ястия и супи. Слагат ги в сладкиши и хлябове.

[Общо: 1    Средно: 4/5]
Морковът – полезен за очите и сърцето беше последно модифицирана от: май 1st, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *