Не дръжте на тъмно плодове и зеленчуци, губят свойства

PRINT
замразяване на продукти

Изненадващо се оказа, че за да съхранят своите полезни свойства, плодовете и зеленчуците също се нуждаят от редуването на ден и нощ. Затова те не трябва да се държат в хладилник или тъмен шкаф, пише в. „Дейли телеграф“.

След като бъдат откъснати, плодовете и зеленчуците остават живи, а биологичният им часовник продължава да функционира, клетките им остават активни и те са чувствителни към това, кое време от денонощието е.

Плодове и зеленчуци имат нужда от редуване ден и нощ

Според учени от университета „Райс“ в Хюстън постоянната тъмнина или постоянната светлина намалява съдържанието на полезните съставки. Но ако плодовете и зеленчуците бъдат оставени на естественото редуване ден-нощ, те ще донесат повече полза на човека, който ги консумира. Храните, като всички растения, използват 24-часовия си часовник, за да променят физичното си състояние през денонощието, например. При тях например се променят нивата на химикали, с които те пъдят вредители. Този химически баланс може да се отрази значимо върху вкуса и хранителната стойност, а в някои случаи влияе и върху полезните за здравето качества на растителната храна – например засилва противораковия ефект на някои от продуктите. Учените са направили опити със зелеви листа, откъснати преди два или три дена.

Някои от тях изложили на 12-часов цикъл на светлина и тъмнина три дена, а други държали на светло или тъмно. Оставените в естествен променящ се цикъл съдържали по-високи нива на ключови химикали, които отблъскват вредители и ларвите на насекомите ги предпочитали два пъти повече. Някои от тези химикали, наречени глюкозинати, се отразяват на вкуса и имат силни противоракови свойства. Зеле, държано на светлина четири до осем часа, съдържало два или три пъти повече от химикала, отколкото ако било държано на тъмно. Подобен ефект светлината има и върху марулята, спанака, тиквичките, сладките картофи, морковите, боровинките.

Свързани теми:

СНИМКА: ТК

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Не дръжте на тъмно плодове и зеленчуци, губят свойства беше последно модифицирана от: април 13th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *