четвъртък, 30 май, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеНе дръжте на тъмно плодове и зеленчуци, губят свойства

Не дръжте на тъмно плодове и зеленчуци, губят свойства

Изненадващо се оказа, че за да съхранят своите полезни свойства, плодовете и зеленчуците също се нуждаят от редуването на ден и нощ. Затова те не трябва да се държат в хладилник или тъмен шкаф, пише в. „Дейли телеграф“.

След като бъдат откъснати, плодовете и зеленчуците остават живи, а биологичният им часовник продължава да функционира, клетките им остават активни и те са чувствителни към това, кое време от денонощието е.

Плодове и зеленчуци имат нужда от редуване ден и нощ

Според учени от университета „Райс“ в Хюстън постоянната тъмнина или постоянната светлина намалява съдържанието на полезните съставки. Но ако плодовете и зеленчуците бъдат оставени на естественото редуване ден-нощ, те ще донесат повече полза на човека, който ги консумира. Храните, като всички растения, използват 24-часовия си часовник, за да променят физичното си състояние през денонощието, например. При тях например се променят нивата на химикали, с които те пъдят вредители. Този химически баланс може да се отрази значимо върху вкуса и хранителната стойност, а в някои случаи влияе и върху полезните за здравето качества на растителната храна – например засилва противораковия ефект на някои от продуктите. Учените са направили опити със зелеви листа, откъснати преди два или три дена.

Някои от тях изложили на 12-часов цикъл на светлина и тъмнина три дена, а други държали на светло или тъмно. Оставените в естествен променящ се цикъл съдържали по-високи нива на ключови химикали, които отблъскват вредители и ларвите на насекомите ги предпочитали два пъти повече. Някои от тези химикали, наречени глюкозинати, се отразяват на вкуса и имат силни противоракови свойства. Зеле, държано на светлина четири до осем часа, съдържало два или три пъти повече от химикала, отколкото ако било държано на тъмно. Подобен ефект светлината има и върху марулята, спанака, тиквичките, сладките картофи, морковите, боровинките.

Свързани теми:

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -