петък, 3 февруари, 2023
- Реклама -
НачалоНовиниТурски професор консултира безплатно онкоболни в София

Турски професор консултира безплатно онкоболни в София

Пациенти с онкологични заболявания ще имат възможност да се консултират безплатно с водещ специалист от чужбина. Проф. д-р Енис Йозяр, специалист по радиационна онкология от болницата „Аджъбадем Маслак“ (Турция), ще консултира пациенти с рак в София на 9 май, петък. Желаещите да се възползват могат да се обадят за записване и уточнения на тел. 02 85 11 228 или 0888 021 333.

 

От безплатните консултации могат да се възползват пациенти, които се нуждаят от радиотерапия или радиохирургично лечение – например такива, които вече са претърпели операция, но имат рецидив; пациенти, които се нуждаят от палиативно лечение; пациенти с малки по размер тумори, с рак на гърдата и др.
Броят на пациентите с онкологични заболявания в световен мащаб нараства с всяка изминала година. Само в България се диагностицират над 30 000 нови случая годишно с различни локализации.

 

Съвременната медицина и високите технологии също са в непрекъснато развитие – сложна апаратура позволява все по-бърза и прецизна диагностика на раковите заболявания. Уреди за образна диагностика, като ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) и позитронно-емисионен томограф с компютърна томография (ПЕТ/КТ), позволяват туморите да се откриват на ранен етап, както и да се определи степента на разпространението им в тялото. 3 Тесла ЯМР се използва не само за изобразяване на цялото тяло, но и за да се провери по време на мозъчна операция дали туморът е отстранен напълно – при това без да се събужда пациентът и без да се затваря хирургичната област.

Високотехнологични уреди улесняват и лечението на рака

Кибер ножът, наричан още „космически скалпел“, е първата и единствена роботизирана хирургична система в света, предназначена за лечение на ракови заболявания по цялото тяло с точност по-малка от милиметър. Това е идеално устройство за лезии, разположени в малки и труднодостъпни области. Гама ножът, който всъщност не е нож, позволява безкръвно лечение на мозъчни тумори с една процедура. Прилагането му не изисква анестезия или престой в реанимация, а пациентите могат да се върнат у дома още в деня на манипулацията.
Новите технологии поставят нови стандарти и в лъчетерапията.

RapidArc например е уред, който намалява продължителността на лъчетерапията от 15-30 минути до 2-4 минути. Същевременно дозата, доставена до пациента, се намалява с една трета и това ограничава риска от повторен рак, дължащ се на радиацията. Trilogy е вид линеен ускорител (LINAC), който съдържа 3 отделни метода в лъчетерапията и отговаря на различни нужди – от образна диагностика до лечение.

Най-новата технология в тази сфера е Truebeam – уред, за който се твърди, че отваря нова ера в борбата с раковите заболявания. Той съчетава възможностите на всички уреди, използвани за лъчетерапия до момента, и е подсилен с втора по-чувствителна система, която позиционира пациента за лечение, следи дишането, контролира и регулира положението. TrueBeam STx насочва лъчите в центъра на целта и намалява облъчването на здравите тъкани, а времето за прилагане на необходимата доза се съкращава 4-8 пъти.

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -