вторник, 23 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеЗадна хрема при възрастни – симптоми и лечение

Задна хрема при възрастни – симптоми и лечение

Стичането на секрет в гърлото, познато още като задна хрема е оплакване, зад което може да се открият различни причини. В медицината се нарича още постназална секреция. Често срещан симптом е при състояния като обикновена настинка, синузит и алергии. Излишната слуз може да бъде причинена от възпаление или оток в носните проходи. Те пък се провокират от вирусни или бактериални инфекции, алергии или дразнители във въздуха. Важно е да се знае, че при задна хрема има лечение.

Всеки ден жлезите в лигавицата на носа, гърлото, дихателните пътища,  стомаха и  чревния тракт произвежда слуз. Слузта е гъста, влажна субстанция, която служи за овлажняване, но също така помага за улавяне и унищожаване на попаднали отвън микроорганизми (бактерии, вируси), преди те да причинят инфекция. 

Здравият човек не забелязва  секрета в носа, защото той се смесва със  слюнката и се отвежда в задната част на гърлото за преглъщане. Когато тялото произвежда повече слуз от обикновено или тя е по-гъста от нормалното, това става по-забележимо.

Излишъкът може да се стича напред към ноздрите – тогава има хрема. Когато слузта отива в задната част на носа към гърлото, това се нарича постназална секреция или задна хрема.

Ако имате подобен проблем, може да направите консултация с алерголога д-р Мариана Мандажиева, управител на МЦ Искър. Записване на часове с направление, осигурител или свободен прием на тел.  0877589040.

д-р Мариана Мандажиева добър алерголог София

Слузта е с различен цвят – ето какво означава това

Жълта слуз

Жълтият секрет може да е знак за бактериална инфекция в носните проходи. Тогава лекарят може да предпише антибиотик като лечение. Жълт секрет, придружен от гъста и безцветна слуз от носа, може да е знак за инфекция на синусите.

Зелена слуз

Зелената слуз може да е признак на по-тежка вирусна или бактериална инфекция. Цветът се причинява от наличието на бели кръвни клетки, които се борят с инфекцията. Ако има и висока температура, консултацията с лекар е наложителна.

Прозрачна слуз

Прозрачната слуз е нормална и показва, че носните проходи са здрави. С нея организмът улавя прах и други частици от въздуха, предотвратява навлизането им в белите дробове. Прозрачна слуз се наблюдава и в началните етапи на настинка или алергия и често е знак, че тялото се бори с инфекция или някакъв дразнител.

Бяла или белезникава слуз

Бялата слуз също не е повод за безпокойство. Може да означава, че тялото произвежда по-гъста слуз в отговор на дразнене или инфекция. Често се провокира от сух въздух или излагане на дим, замърсяване на околната среда.

Кафява слуз

Кафявата слуз може да е заради замърсяване или пушене. Може да бъде причинено и от наличието на засъхнала кръв заради прекалено силно издухване на носа. Ако кафявият цвят е придружен от други симптоми, важно е да посетите лекар, за да изключите други сериозни заболявания.

Червена слуз

Червената слуз вероятно е свързана с кървене в носните проходи. Може да е следствие на прекалено енергично издухване на носа, но има и някои сериозни причини за него. Продължи ли повече от няколко дни, има ли  други оплаквания, най-добре се допитайте до лекар.

Кое причинява задната хрема?

  • Излишната слуз, която се стича в гърлото и причинява задна хрема, има различни възможни причини:
  • Грип или друга сезонна вирусна инфекция;
  • Алергия или алергичен ринит;
  • Инфекция на синусите или синузит;
  • Някои лекарства като противозачатъчни или хапчета за високо кръвно налягане.
  • Изкривена носна преградка – хрущялна тъкан, която разделя двете ноздри. Може да има и някакъв друг проблем със структурата на носа, който засяга синусите;
  • Промяна на времето, ниски температури или много сух въздух;
  • Някои храни (например пикантни подправки могат да предизвикат отделяне на слуз);
  • Изпарения от химикали, парфюми, почистващи продукти, дим или други дразнители.

Понякога проблемът не е, че се отделя твърде много слуз, а че тя не се изчиства. Проблеми с преглъщането могат да причинят натрупване на течности в гърлото, което да се усети като задна хрема. Тези проблеми понякога могат да възникнат поради запушване или състояния като гастроезофагеална рефлуксна болест, известна още като  ГЕРБ.

хронична кашлица с дразнене

Кашлица при задна хрема – дразненето в гърлото е причина

Стичането на секрет в гърлото ви кара да се чувствате сякаш постоянно искате да го прочистите. Освен това може да предизвика кашлица, която често се влошава през нощта. Всъщност задната хрема е една от най-честите причини за кашлица, която продължава досадно дълго.

Твърде много слуз в гърлото може да промени гласа и той да стане дрезгав, както и да се получи драскане в гърлото.

По-неприятно е, ако слузта запуши евстахиевата тръба, която свързва гърлото ви със средното ухо. Може да се получи болезнена ушна инфекция. Друго възможно усложнение е инфекция на синусите, ако тези проходи са запушени.

Лечение на задната хрема

Лечението на хрема със секрет в гърлото зависи от нейната първопричина. Има различни капки за нос, които може да се използват при задна хрема. Антибиотици се дават само при наличие на бактериална инфекция. Само цветът на секрета обаче не дава достатъчно информация. Вирусни инфекции също може да променят цвета на слузта, но антибиотиците няма да помогнат в този случай.

Антихистамините (лекарства при алергия) и деконгестантите (съдосвиващи капки) помагат при задна хрема, причинено от синузит и вирусни инфекции. По-старите антихистамини без рецепта, включително  дифенхидрамин и хлорфенирамин може да не са най-добрия избор за такива оплаквания. Те изсушават слузестия секрет и така го сгъстяват.

По-новите антихистамини като цетиризин, деслоратадин, фексофенадин,  левоцетиризин и  лоратадин може да са по-добър вариант. По-малко вероятно е да причинят сънливост. Има и други лекарства, които влизат в съображение при задна хрема. Самолечението не е препоръчително, защото единствено лекар може да прецени индивидуалната ситуация при всеки пациент и да препоръча най-подходящото лечение.

Редактор Ина Димитрова

Снимки: архив, freepik.com

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -