четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноТри съвета, които облекчават всяка кашлица!

Три съвета, които облекчават всяка кашлица!

Кашлицата е един от най-неприятните симптоми при вирусни и други инфекции на дихателните пътища. Всеки в даден момент от живота си е имал подобен проблем. Има обаче специални трикове как да кашляте така, че да щадите белия дроб и да не си причинявате болка със самото усилие да се освободите от храчките. Освен това ще се възстановите по-бързо! 

Правилното кашляне е важно, за да не натоварваме раздразнените от инфекцията бронхи, подчертават немски експерти. Припомнят, че има два вида кашлица – суха и влажна. В началото няма храчки, импулсът идва от раздразнената лигавица в гърлото. Сухата кашлица е в началото на грипа или настинката. По принцип суха кашлица има и при някои алергични реакции като сенна хрема. Когато инфекцията слезе към бронхите и белия дроб и започне отделянето на слузести секрети, тя става влажна.

Изпитани домашни средства при хрема, кашлица и синузит

Не се напъвайте силно при суха кашлица

Понякога сухата кашлица е толкова дразнеща и сякаш не можем да спрем.  Внимание обаче: Не бива да влагате в усилията повече сила от минимално необходимото! Всяко прекомерно напъване дразни диафрагмата и бронхите. Няма да постигнете облекчение, а кашлицата ще става все по-болезнена. Прекомерната енергия, която някои влагат в кашлянето, може да причини остра болка в гърдите. Ето и един трик, препоръчан от експертите при суха кашлица: Издуйте леко бузи и кашляйте леко в ръкава или сгъвката на лакътя! 

Този метод създава малка въздушна блокада, която достига до бронхите. В резултат въздушните мехурчета в белите дробове се удрят по-слабо едно в друго, което е по-малко дразнещо за белите дробове. Желанието за кашлица е ефективно облекчено и тя не причинява болка. 

Кашлица над 5 дни може да е бронхит

Леко потупване при влажна кашлица изкарва секретите

При влажна кашлица целта е цялата слуз да излезе от бронхите. Лекото покашляне вече не е достатъчно, за да осигури облекчение. Друг човек обаче може да ви помогне. Помолете някого да почука леко с ръката (както се чука на врата) няколко пъти от двете страни на гърба. Това помага на слузта да се отдели в бронхите и улеснява откашлянето. Друго, което със сигурност помага, е пиенето на топли (но не горещи!) напитки. Хранопроводът минава близо до трахеята и така чаят затопля раздразнените дихателни пътища. Меката топлина облекчава малко болката при кашлица.

Как да се отървем от синузита – остър или хроничен

Друг важен съвет е да се полагат усилия за втечняване на слузта. Колкото по-течни са секретите, толкова по-лесно може да се изкашлят. Два изпитани домашни илача са много важни в този момент: инхалация и гаргара. Инхалирането овлажнява бронхите и ги отпуска. Във водата може да сложите сода, лайка, невен, мащерка или други подходящи билки.

Гаргарата с вода, в която има малко сода или сол, има подобен ефект. Внимавайте въздухът в стаята да не е прекалено сух, особено през отоплителния сезон. Може да поставите съд с вода върху парното или печката за допълнително овлажняване. 

Дишайте правилно, за да облекчите кашлицата

Експертите подчертават, че понякога импулсът за кашлица се провокира от неправилна дихателна техника. Вместо да вдишват бавно и дълбоко, много хора дишат повърхностно и бързо. Това помага само на пръв поглед. Плиткото дишане става причина бронхите да се слепват и слузта залепва още повече. Независимо дали става въпрос за суха или продуктивна кашлица, дишайте дълбоко и спокойно, за да подобрите възстановяването на бронхите и белия дроб.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -