петък, 3 февруари, 2023
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаОмбудсманът посочи редица проблеми с COVID зоните

Омбудсманът посочи редица проблеми с COVID зоните

Има различни проблеми, свързани с разкриването и работата на COVID зоните, както и за осигуряване на безплатните лекарства за домашно лечение при пациенти с коронавирус. За това алармира Омбудсманът Диана Ковачева в писмо до здравния министър д-р Стойчо Кацаров и управителя на НЗОК проф. Петко Салчев.

COVID зоните са специално създадени към редица лечебни заведения места, където всеки с диагностициран коронавирус или съмнение за такава инфекция може да потърси медицинска помощ без направление. Здравноосигурените освен това могат да получат безплатно направление за изследване или безплатни лекарства по списък, утвърден от НЗОК. В София те са около 50 на брой.

За съжаление обаче разкритите към момента COVID зони не са достатъчнни, нито пък са равномерно разпространени в страната. Има и други проблеми в тяхната дейност, пише омбудсманът.

Дават 18 безплатни лекарства за домашно лечение на коронавирус

В много райони на страната, в това число отдалечени и труднодостъпни населени места, пациентите реално нямат достъп до COVID зона, а за да стигнат до най-близката такава се налага да ползват обществен транспорт в нарушение на противоепидемичните мерки.

Доц. Ковачева изразява тревога и от изявленията на общопрактикуващи лекари, според които COVID зоните на практика не работят, пациентите реално се насочват към личните лекари, които пък не разполагат с правомощията да предписват необходимите за лечение лекарства. Така се нарушава правото на достъп на гражданите до лечение, заплащано от НЗОК.

Проблеми с безплатните лекарства – и при предписване, и при получаване

Омбудсманът допълва, че при заплащане от НЗОК на домашното лечение на пациенти с COVID-19, се наблюдават проблеми и при предписването, и при получаването на лекарствени продукти. Проблемите са в техния списък, реда за предписване, продължителността на лечението и нивото им на реимбурсиране от НЗОК, включително и поради липсата и недостига на някои от лекарствата в аптеките.

Създадена е нова дирекция за правата на пациентите

„Бих искала също да отбележа и проблема, произтичащ от необходимостта електронната рецепта, съдържаща до три лекарствени продукта, да бъде изпълнена от една аптека, което често е невъзможно и създава сериозни затруднения за гражданите и рискове за работещите в аптеките“, посочва още общественият защитник.

Затова Ковачева настоява за преразглеждане на списъка на лекарствените продукти за домашно лечение на COVID-19 и на нивото им на заплащане от НЗОК. Омбудсманът е категорична, че за да имат реален достъп гражданите до лечение с необходимия обем, продължителност и качество е нужен гъвкав механизъм за предписване и получаване на лекарства за COVID.

„Във връзка с изложеното, със загриженост за правата на гражданите в здравеопазването в условията на пандемия от COVID-19 и на основание предоставените ми от Закона за омбудсмана правомощия, се обръщам към Вас за информация за предприетите по посочените въпроси действия, както и с препоръка за обсъждане и предприемане на мерки за своевременно решаване на проблемите и гарантиране на реален достъп на пациентите до съвременна диагностика и лечение на COVID-19 в условията на извънболничната медицинска помощ“, настоява общественият защитник.

Източник: Омбудсман на България

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -