четвъртък, 30 май, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеВируси и други инфекции причиняват три вида артрит

Вируси и други инфекции причиняват три вида артрит

Има три възможни ситуации, когато инфекцията може да е се прояви със симптоми на артрит или ревматоиден артрит. Ето какво разказва проф. д-р Ханс-Екард Лангер, специалист по вътрешна медицина и ревматология, пред австрийския сайт на Ревматологична пациентска организация reuma-online.at

Инфекцията засяга самата става

В този случай се говори за септичен артрит (слузест артрит). Бактериите, по-рядко гъбички може да попаднат в ставата чрез наранявания. Това са случаи на тежки травми, например при катастрофа или убождания. Някои се страхуват от инфекция при пункция или инжекция в ставата.

До това усложнение не бива да се стига, но в практиката все още се срещат такива случаи. Честа причина е недостатъчната стерилност при извършване на манипулацията. По-застрашени са пациенти с имунодефицити, проблеми със зарастването на раните, или други състояния, които благоприятстват инфекциите.

Друга причина за директна инфекция на ставата с бактерии или други причинители, е попадането на микробите в нея чрез кръвта. Понякога това става през някое миниатюрно нараняване, за което пациентът може и да не си спомня – например нараняване на петата или убождане на трън.

Бактериалният артрит се отличава по принцип от другите видове артрит най-вече по това, че започва внезапно. Обикновено е съпроводен със силни болки, типичен симптом е болка дори при лек допир, затопляне на мястото и осезаемо зачервяване. Възпалителният процес за много кратко време ограничава движенията на ставата. Как точно ще се развият оплакванията, зависи от вида на причинителя – обикновено първо се разрушава хрущяла на костта, а после се засяга и самата кост. При иинфециозния артрит много често има и температура.

При пациенти, които имат ревматологично заболяване, инфекциозният артрит може да изглежда по друг начин, особено ако те приемат медикаменти за потискане на имунната система или кортизон във високи дози. Често типичните симптоми на внезапно започнало възпаление липсват, няма и температура. Липсва и покачване на левкоцитите (бели кръвни телца), което се случва при възпаление. При подозрение за бактериален артрит пациентът трябва да бъде незабавно насочен към ревматолог, понеже може да се стигне до тежки усложнения и дори живото застрашаваща ситуация.

Инфекцията се проявява със симптоми в ставите

Може да се наблюдава дори с артрит, без да се инфектира самата кост.

Подобен параинфекциозен артрит настъпва по времето на инфекцията. Често срещана причина за него са вирусни инфекции. Почти всеки човек е изпитвал болки в мускулите и ставите при грип например. Някои вируси могат да доведат освен до болки в ставите също и до отоци или изливи, които са типичен признак на артрита. Към тях спадат парвовирус В19, рубеола, заушка, вируса на Епщайн-Бар (причинява жлезна треска), цитомегаловирус, но също и някои хепатитни вируси, или някои екзотични причинители, които може да се прихванат по време на далечно пътуване. Симптомите обикновено отшумяват с излекуването от вируса, но има някои хронични вирусни инфекции, които може да доведат до хронични ставни възпаления.

Инфекцията е настъпила преди артритът да се прояви

В този случай се говори за инфекциозно-реактивен артрит. Той се развива обикновено след бактериална инфекция. Инфекциозно-реактивен артрит се отличава от септичния артрит по това, че причинителите не се размножават в самата става. Мястото на инфекцията е някъде другаде в организма.

Свързани публикации

1 коментар

  1. През есента на жителите на града са изложени на една силна атака към здравето. Рискът от заразяване се усложнява от високата плътност на населението на града и замърсената околна среда. Вероятността от  остри респираторни инфекции и простудни заболявания се увеличава от слабия имунитет, липсата на редовна физическа активност и други фактори, които силно снижават устойчивостта на организма към вируси и бактерии.

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -