сряда, 17 юли, 2024
- Реклама -
НачалоИзследванияИСУЛ с нова лаборатория за молекулярна диагностика на хепатит

ИСУЛ с нова лаборатория за молекулярна диагностика на хепатит

Нова лаборатория за молекулярна диагностика на хепатит В и С отваря врати в  УМБАЛ „Ц. Йоанна – ИСУЛ”. Тя ще бъде към съществуващата Лаборатория по микробиология и вирусология и разполага с последно поколение апаратура за молекулярнобиологична диагностика на вирусни заболявания.

Когато има съмнение за инфекция с вирус, причиняващ хепатит В, С, с херпес вируси, вируса на HIV, човешки папиломен вирус (HPV) или парвовирус, се препоръчва имунологично изследване. Наличието на антитела потвърждава клиничната диагноза. Представяният нов комплекс от апарати дава възможност чрез последващо изследване да се разбере какво е количеството на вируса (вирусен товар), да се улови нищожно количество от неговата нуклеинова киселина (измерваща се в международни единици), да се определи от кой подтип е вирусът, размножава ли се или не.

Изследването има изключително значение за определяне на терапията – медикаменти и продължителност, за проследяване на ефекта й, за сигурност на заключението при приключването й и за прогнозата на заболяването.

Платформата m2000rt (Abott) има диагностични възможности при хепатит В и С вирус, при вируса на СПИН, при различни видове херпесни вируси, при човешки папилома вирус и при парвовирус. Инвестицията в новата апаратура е част от усилието на УМБАЛ „Ц. Йоанна – ИСУЛ” за диагностика и лечение на вирусни хепатити, отговарящо на най-високите световни стандарти.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -