четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаЗащо е важна ваксината срещу човешки папилома вируси

Защо е важна ваксината срещу човешки папилома вируси

Имунизацията може да помогне да се избегнат 70% от случаите на рак на маточната шийка, казва проф. Петер Хилеманс, директор на Клиниката по женски болести и акушерство към Университета в Хановер. На пазара вече се очаква нова ваксина, която ще пази от още повече щамове на HPV. С нея ще могат да бъдат избегнати до 90% от туморите, които папилома вирусите причиняват. Освен това ще се спестят още много операции на маточната шийка, които се назначават заради лоши резултати от цитонамазката.

За да избегнат рака, много жени ходят редовно на цитонамазка, смятат я за алтернатива на имунизацията. По този начин предраковите промени могат да бъдат установени, но не и предотвратени, подчертава специалистът. Всеки подозрителен резултат е психически стрес за жената, допълва проф. Кристиан Данекер, зам. директор на Женската клиника в Университета на Мюнхен. Ако промените в тъканите са ясно изразени, се препоръчва операция. Интервенцията е рутинна, но повишава риска от преждевременно раждане. Годишно в Германия се правят 60 000 такива операции.

Предимствата на ваксината са неоспорими. Въпреки това след големия интерес в началото, в Германия покритието е едва около 29% сред момичетата. Интересно е например, че в бившето ГДР ваксинираните са много повече, вероятно защото при социализма това е било задължително. Хората възприемат имунизациите като част от задължителната профилактика. Експерти на института „Роберт Кох“ провели анкета сред момичетата, които сега не са ваксинирани. 40% от тях заявили, че някой ги е посъветвал да се въздържат, казва д-р Мириам Визе-Поселт от института.

Ракът на маточната шийка се развива до 15 г. след упорита инфекция с HPV

Кога трябва да се имунизират момичетата

човешки папилома вирусHPV ваксината се препоръчва за момичета между 9 и 14 г. В България тя се плаща от държавата за 12-годишните момичета. При съгласие от страна на родителите инжекцията се поставя в кабинета на личните лекари. Ваксината действа защитно, стига към момента на имунизация да няма инфекция. Това може да се установи с тест.

В момента на пазара има две ваксини, които пазят от най-онкогенните щамове на HPV. Едната пази от щамовете HP 16 и 18, а втората включва 4 щама – 16, 18, 6 и 11. HP-вирусите могат да предизвикат не само тумори в гениталната област, но и в областта на срамните устни или ануса, на пениса, както и в устната кухина и сливиците. Някои експерти настояват в програмите за ваксини да се включат и подрастващите момчета. Вече има нови доказателства, че вирусът преминава плацентарната бариерата и заразява плода, тъй като го откриват в лигавицата на устната кухина на току-що родени деца. Това съобщи преди време водещият наш вирусолог проф. Златко Кълвачев. HPV се открива и в издишания въздух от болни с рак на белия дроб.

В началото след появата на двете ваксини преди около 10 г. те бяха критикувани за липса на достатъчно ефективност и сигурност. Междувременно много проучвания отхвърлиха тези съмнения. Без съмнение ваксините са напълно сигурно, казва проф. Хилеманс. По света е давана в много милиони дози. В някои случаи има оплаквания от болки в ръката, където е поставена инжекцията, главоболия или температура. Няма никакъв риск от тежки увреждания, уверява д-р Визе-Поселт.

Освен това практиката показва, че ваксината пази в действителност не само от инфекцията с папилома вируси, но и от опасните последици за здравето, провокирани от тях. Например в Австралия, където 80% от момичетата са ваксинирани, броят на жените с предракови изменения на маточната шийка е спаднал драстично.

Презервативите не предлагат надеждна защита от HPV

преглед гинеколог цитонамазкаРазпространена заблуда е, че презервативите са достатъчна предпазна мярка за защита от папилома вирусите. В действителност това не е така, подчертават експертите. Дори само контакт с докосване в интимната област е достатъчен, за да се зарази човек с HPV. Около 80% от жените са се инфектирали някога през живота си. В повечето случаи те дори не разбират за това, а възпалението напълно отшумява.

В 5-10% от случаите обаче вирусите се загнездват трайно в тъканите. Именно при тези жени съществува опасност някога да развият рак. Д-р Данекер лекува точно такива жени в Мюнхенската клиника. Дори ранното откриване на промените в маточната шийка не пази на 100%, казва той. Надява се, че новите разпоредби в Германия, според които ваксинацията може да се прави още след 9-годишна възраст, ще повишат имунизационното покритие.

Допълнително предимство на свалената възрастова граница е, че колкото по-млад е един човек, толкова по-добра е реакцията на имунната система, а оттам и защитата, която се изгражда. За разлика от HIV инфекцията, тази с папилома вируси не е свързана със сексуалната просвета и разпуснатия полов живот, както много родители се страхуват, допълва и д-р Визе-Поселт. Ако на момичетата се обясни, че HPV ваксината ще предпази от болести матката им, които може да попречат някой ден да имат бебе, всяко дете ще го разбере, смята експертът.

Източник: Apotheken Umschau

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -