вторник, 28 март, 2023
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеВъздушни "чували" пречат на дишането при хронична болест на белия дроб

Въздушни „чували“ пречат на дишането при хронична болест на белия дроб

„Кашлям всяка сутрин, но това е нормално, понеже съм пушач“, „Бързо се изморявам, когато ходя, но то е, защото не съм трениран и съм възрастен“, „Нямам никакви проблеми с дишането, но аз по принцип избягвам физическите натоварвания“ – чуят ли подобни обяснения, пулмолозите подозират, че става дума за ХОББ – хроничната обструктивна белодробна болест, каза доц. Димитър Попов, началник на белодробната клиника в МВР болница.

ХОББ възниква заради гени плюс токсични вещества

Ако пациентът е пристрастен към цигарите от години, е още по-вероятно да става дума именно за това заболяване. Обструктивна означава, че има стесняване, в случая на дихателните пътища. Няма нормална пушаческа кашлица, допълва той. ХОББ се провокира от вредни вещества в околната среда при наличие на генетично предразположение.

Развива се бавно в течение на години и когато човек усети първите симптоми, обикновено болестта е напреднала. Това е зле за него, тъй като ХОББ скъсява живота средно с 15 г. В края на жизнения си път тези пациенти са инвалиди и не могат да се обслужват сами във всекидневието.

Задъхвате ли се по стълбите, проверете се за ХОББ

Лечението подобрява ефективно състоянието на болните

При рано поставена диагноза и правилно лечение със съвременни препарати, състоянието на болния се подобрява значително. Ето защо е важно всеки да мери дишането си от време на време, а пушачите – задължително през няколко години, пояснява доц. Попов. Цигареният дим е основен виновник за болестта. ХОББ е живото застрашаващо белодробно заболяване, а не просто „пушаческа кашлица“, допълва специалистът.

В Европа очакват истинска епидемия от болестта в следващите години. Прогнозите са, че през 2020 г. тя ще е на трето място като причина за смърт в глобален мащаб след сърдечносъдовите и онкологичните заболявания. Годишно в света от ХОББ умират над 3 млн. души, като 90% от тях са в страните с ниски и средни доходи.

Повтаряща се пневмония може да се окаже ХОББ

Работата в замърсена среда също е риск

Пасивното пушене, работата в замърсена среда също са рискови фактори за болестта. Към тях се добавят честите респираторни инфекции, социално-икономическия статус, пол и възраст. Изследване с миникамера в дихателните пътища разкрива, че ако непушач вдиша цигарен дим, в тях потича „река“ от слуз. С времето при пушачите тези пътища се стесняват, луменът (стените им) задебелява и достъпът на кислород се затруднява.

Преградите между алвеолите се разкъсват, в белия дроб се образуват големи въздушни „чували“, но те не вършат работа, защото не могат да участват в газообмена. Дихателните пътища се един перфектен климатик, изобретен от природата, казва доц. Попов.

Как се поставя диагнозата на белия дроб

Диагнозата се поставя с функционално изследване на дишането и преглед от пулмолог. Лечението в по-ранните стадии е с медикаменти. Те могат да увеличат живота на пациентите с поне 3-4 г., посочи доц. Попов. За съжаление те често развиват и други заболявания като рак на белия дроб, остеопороза или диабет, което усложнява терапията. В последния стадий пациентите се нуждаят от апарати за кислородолечение. У нас те не се реимбурсират от НЗОК. Струват средно 1000-1200 лв., като не се нуждаят от консуматив. Включени в мрежата, те извличат кислород от въздуха и през маска го доставят на болния. В САЩ съм виждал дори хора, които ходят на пазара с апаратите си, които са на колелца, а кислородът се подава по тръбичка, имплантирана в трахеята така, че дрехите да я скриват.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -