сряда, 22 май, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеМоже ли човек да има "малко" диабет?

Може ли човек да има „малко“ диабет?

Диабетът бива два типа – първият е автоимунно заболяване и се наблюдава предимно при децата. Вторият поваля възрастните. С най-голям риск от развитието му са наследствено обременените, хората с наднормено тегло и изпадналите в стресова ситуация. Малцина биха предположили, че ако не обичат работата си, ако ги застигне голямо натоварване или попаднат под всекидневните атаки на началника, това може да доведе до отключване на диабет.

Все пак болестта се появява, ако има предразполагащи фактори като наднормено тегло, неправилно хранене или застоял начин на живот без физическа активност. До същия резултат води емоционален стрес като този след автомобилна катастрофа, загуба на близък или провал на някакъв тест в живота.

Първи признаци, че нещо се случва с кръвната захар

Устата ни започва да изсъхва, чувстваме отпадналост, необяснима умора, сънливост, сърбежи по окосмените части на тялото, появява се желание непрекъснато да се консумира нещо, да се ходи по-често до тоалетна. Ако става дума за значително повишаване на нивата на кръвната захар, тогава болният го застига жажда и изпитва нуждата от по-често пиене на вода. Диабетът се диагностицира чрез анализ на кръвта и урината. Често чувам пациентите да казват: „Имам малко диабет“. Няма такова нещо – диабетът или го има, или го няма. Има преддиабетно състояние, или завишени стойности на кръвната захар сутрин, но това се нарича нарушен глюкозен толеранс.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Стволови клетки дават надежда на диабетиците
Две трети от българите не познават симптомите на диабета
Рецептори за сладкото има и в червата, при диабета те не работят
Диета със супа и вода излекувала диабет за 8 седмици
Калоричната закуска топи килограми и контролира захарта

Доказано е, че добрият контрол на болестта (т.е. когато се спазва лечението) спира настъпването на усложнения. При диабетиците рискът да ослепеят или да стигнат до ампутация на крака вследствие на гангрена е 15 пъти по-висок. От 2 до 4 пъти е по-голяма опасността им от инсулт (8 от всеки 10 диабетици загиват от сърдечносъдови заболявания), имат повишен риск от хоспитализация, бъбречна недостатъчност и хемодиализа. Лечението на всички тези усложнения струва много скъпо.

За съжаление проучване на диабетните грижи в Европа показва, че България е на последното 29-о място от изследваните държави. Рискът от усложненията на диабета намалява с понижаване нивата на т.нар. гликиран хемоглобин. Това е показател, който се променя на два-три месеца, затова обикновено се изследва на 3 месеца. Именно по него съдим за контрола на диабета и за неговата т.нар. компенсация (овладяване). Стремим се стойността му да бъде под 7%, за да избегнем съдово-дегенеративните късни усложнения.

Инсулинова помпа намалява риска от хипогликемия

Данни от наши изследвания показват, че зависимостта между важния показател и хипогликемията (понижени нива на глюнозата в кръвта) се подобрява при пациенти, които са имали достъп до терапия с инсулинова помпа и до система за непрекъснат мониторинг на кръвната глюкоза. Мащабни световни проучвания доказват, че най-доброто лечение на инсулинозависимия диабет – тип 2, става с помпите. Терапията с тях, на която ние лекарите казваме „постоянна подкожна инсулинова инфузия“, е използвана за първи път в края на 70-те години на миналия век.

Инсулиновата помпа е преносимо електромеханично устройство, което се поставя външно върху тялото. Всичките й видове са малки, удобни за носене, а размерите им са в зависимост от марката – някои са колкото един джиесем, други са колкото кибритена кутийка. Принципът на действие на инсулиновите помпи е един и същ – те имитират физиологичната инсулинова секреция – постоянно подават от важния хормон на организма. Това става преди всяко хранене, какъвто е процесът в тялото ни. България остава единствената страна в Европейския съюз, в която здравната каса не покрива никаква част от лечението с инсулинови помпи.

Доц. Ивон Даскалова, началник на Клиниката по ендокринология във ВМА София

Свързани публикации

1 коментар

  1. За да са с по-малко нишесте, от вечерта картофите трябва да се накиснат във вода. На сутринта се оттича водата, картофите се измиват отново и могат да се консумират варени или печени.

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -