Рецептори за сладкото има и в червата, при диабета те не работят

PRINT
диабет изследване на кръвна захар и гликиран хемоглобин

Възможно е диабетиците да имат дефектни чревни рецептори, твърди ново проучвне от Австралия. Работата е там, че организмът ни разграничава сладкото не само чрез рецепторите в устата, но и чрез други в тънките черва.

Точни тези, другите, обаче вероятно не функционират правилно при болните от диабет тип 2, смятат учените.

Липсата на усещане за вкуса води до проблеми с усвояването на глюкозата. Според учените от университета в Аделаида, това е първото подобно откритие за рецепторите за сладкия вкус в червата и то може да се окаже много важно за редица здравни и хранителни проблеми на диабетиците.

Повечето хора свързват сладкия вкус с усещането му от езика, но сега става ясно, че рецептори има в няколко области на човешкото тяло. Новото проучване хвърля светлина върху значението на рецепторите за сладкия вкус в червата и какво означава това за страдащите от диабет тип 2. В изследването са били включени 14 здрави възрастни и 13 пациенти с диабет тип 2.

Екипът установил, че контролът на рецепторите за сладко в червата на здравите хора помага на организма им да регулира приема на глюкоза 30 минути, след като рецепторите са я разпознали. При хората с диабет тип 2 обаче били забелязани нарушения, които водели до по-бързо усвояване на глюкозата, както и в по-големи количества, отколкото при здравите хора.

Това показва, че диабетът не е само разстройство на панкреаса и инсулина – червата играят по-голяма роля отколкото са мислели учените, защото е възможно способността на организма да усвои глюкозата да зависи от действието на рецепторите за сладкия вкус, а при хората с диабет тип 2 този процес е нарушен.

Учените подчертават необходимостта от по-нататъшни проучвания за изясняване на тези механизми в чревната система. Изследването е публикувано в един от последните броеве на списанието Diabetes.

СНИМКА: ТК

[Общо: 1    Средно: 5/5]
Рецептори за сладкото има и в червата, при диабета те не работят беше последно модифицирана от: декември 28th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *