четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноРецептори за сладкото има и в червата, при диабета те не работят

Рецептори за сладкото има и в червата, при диабета те не работят

Възможно е диабетиците да имат дефектни чревни рецептори, твърди ново проучвне от Австралия. Работата е там, че организмът ни разграничава сладкото не само чрез рецепторите в устата, но и чрез други в тънките черва.

Точни тези, другите, обаче вероятно не функционират правилно при болните от диабет тип 2, смятат учените.

Липсата на усещане за вкуса води до проблеми с усвояването на глюкозата. Според учените от университета в Аделаида, това е първото подобно откритие за рецепторите за сладкия вкус в червата и то може да се окаже много важно за редица здравни и хранителни проблеми на диабетиците.

Повечето хора свързват сладкия вкус с усещането му от езика, но сега става ясно, че рецептори има в няколко области на човешкото тяло. Новото проучване хвърля светлина върху значението на рецепторите за сладкия вкус в червата и какво означава това за страдащите от диабет тип 2. В изследването са били включени 14 здрави възрастни и 13 пациенти с диабет тип 2.

Екипът установил, че контролът на рецепторите за сладко в червата на здравите хора помага на организма им да регулира приема на глюкоза 30 минути, след като рецепторите са я разпознали. При хората с диабет тип 2 обаче били забелязани нарушения, които водели до по-бързо усвояване на глюкозата, както и в по-големи количества, отколкото при здравите хора.

Това показва, че диабетът не е само разстройство на панкреаса и инсулина – червата играят по-голяма роля отколкото са мислели учените, защото е възможно способността на организма да усвои глюкозата да зависи от действието на рецепторите за сладкия вкус, а при хората с диабет тип 2 този процес е нарушен.

Учените подчертават необходимостта от по-нататъшни проучвания за изясняване на тези механизми в чревната система. Изследването е публикувано в един от последните броеве на списанието Diabetes.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -