четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниОткриват болестта на Паркинсон по почерка

Откриват болестта на Паркинсон по почерка

Болестта на Паркинсон може да се диагностицира в ранен етап на развитие, когато се сравнява почеркът на хората, съобщава The Times of India. Проф. Сара Розенблум от университета в Хайфа твърди, че когато човек пише нещо, се задейства не само моторната функция, но се активизират и познавателните му способности. Затова тя определя метода като ефективен.
Изследването показва, че самите пациенти забелязали когнитивни промени, преди да са настъпили измененията в двигателната им функция. Проведен бил експеримент с участието на 40 възрастни, от които 50% били здравите, а останалите 50% – хора с ранна форма на паркинсонизъм. Хората били помолени да напишат имената си и им били дадени адреси, които се искало да копират.
Оказало се, че лицата с болестта на Паркинсон използват много по-малки по размер букви (микрографски), по-малко натискат химикала по време на писане и се нуждаят от повече време, за да изпълнят задачата. При тях по-продължително ръката не се докосвала до повърхността на хартията при изписването на всяка буква и дума. Причината е, че мозъкът им по-дълго планира какво трябва да се направи., а това показва намаляване на когнитивните способности.
Наскоро учени от Университета в Калифорния съобщиха, че съединение, използвано в крема против бръчки, може да бъде потенциално лекарство против ранен паркинсонизъм.

Свързани теми: Може ли болки в краката да са от лекарствата за паркинсон?

Учени от САЩ разкриха истинската причина за паркинсон

Ново: микроинсулти отключват паркинсон

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -