петък, 19 април, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниСлед 30 г. проучвания най-после иде ваксина срещу малария

След 30 г. проучвания най-после иде ваксина срещу малария

Първата ваксина срещу малария може да е на пазара много скоро. Британският фармацевтичен гигант „ГлаксоСмитКлайн” оповести, че ще подаде документи за одобряването на препарата RTS,S в Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), предаде „Ройтерс Германия”. Очаква се решението да излезе през следващата година. Ако ЕМА даде зелена светлина за новата ваксина, възможно е Световната здравна организация да издаде препоръка за препарата RTS,S през 2015 г.

Последните клинични проучвания са дали положителни резултати за ползата от него. При малки деца ваксината успяла да намали наполовина броя на заразените с малария.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Още двама болни с малария у нас, заразили се в чужбина
Малария погуби 39-годишен мъж, имал и кримска треска
Доц. Вучев: От четирите вида малария смъртоносна е тропическата

„ГлаксоСмитКлайн” разработва препарата вече 30 г. Тропическата болест, която се пренася от комарите, е причина за смъртта на стотици хиляди хора всяка година, предимно в Африка. Починалите са преди всичко малки деца. Пътуванията и промените в климата обаче са причина заразата да се диагностицира и в европейски страни. След пауза от 18 г. през 2012 г. и в България бяха открити няколко пациенти с малария, но всички бяха „вносни”.

Битката с маларията става все по-трудна, тъй като комарите развиват резистентност срещу инсектиците, с които пръскат срещу тях, заяви д-р Хилари Рансон от университета Ливърпул на конференцията за маларията.  Това може да има опустошителни последици, предупреди тя. По данни на Световната здравна организация през 2010 г. в света от малария са боледували 219 милиона души, поне 660 000 са починали.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -