Още двама болни с малария у нас, заразили се в чужбина

PRINT

Още двама болни са били диагностицирани с малария през последните две седмици, съобщават от Националния център по заразни и паразитни болести. С тях случаите на тропическата болест у нас от юли стават общо четири. Преди това 17 г. в България не е имало регистрирани случаи на малария. Последните са били през 1995 г.  Става дума за група бежанци, които са се крили около месец нелегално по поречието на река Струма. Сега няма опасност заразата да плъзне, успокояват специалисти от инфекциозна болница.

И 4-та болни българи са се заразили в чужбина.  Паразитът, който причинява маларията, се пренася от комари. Риск има, ако болните са останали по-дълго време без лечение и са били нахапани от насекомите, които на свой ред да пренесат инфекцията на други хора. Нашите  болни обаче веднага са се обърнали към лекар и са лекувани с противомаларични препарати.

Единият случай е на моряк, който вдигнал температура на кораба. Още там е лекуван с лекарства за малария. След завръщането си в родината е изследван в лаборатория, доказана е малария тропика. Мъжът е хоспитализиран в инфекциозното отделение на МБАЛ Бургас, където са му назначили подходяща терапия.

Вторият нов случай е на жена, която живее в Нигерия от 12 г. Тя се завърнала наскоро и скоро след това вдигнала температура от 39 градуса. Отишла при джипито, като му се оплакала още от втрисане, леко главоболие и отпадналост. Насочена е към столичната инфекциозна болница. При нея е открита същата форма на малария като при моряка, която по принцип протича по-леко, обясниха специалисти. Жената е лекувана няколко дни, но вече е изписана, съобщиха от лечебното заведение.

Още по темата:

Два случая на малария засечени у нас за първи път от 17 г.

Тигрови комари засечени и у нас, носят опасни зарази

СНИМКА: ДАК

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Още двама болни с малария у нас, заразили се в чужбина беше последно модифицирана от: март 30th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *